Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Επιστήμη arrow Τέρμα στα πειραματόζωα ! !!
Τέρμα στα πειραματόζωα ! !! Εκτύπωση E-mail
05.02.08

Τα ζώα βρίσκονται εδώ και αρκετά χρόνια στην υπηρεσία της έρευνας και της επιστήμης. Η ανησυχία μεγάλης μερίδας του κόσμου αφορά τα βασανιστήρια που υφίστανται τα άτυχα πλάσματα καθημερινώς στο βωμό της επιστήμης. Σήμερα οι επιστήμονες αποσκοπούν στη ανάπτυξη μεθόδων έρευνας χωρίς πειραματόζωα.

Μετά την απόφαση της Ε.Ε. για την οριστική απαγόρευση, από το 2009, των τεστ σε ζώα για καλλυντικά και καταναλωτικά προϊόντα, οι περισσότερες εταιρίες εξετάζουν σοβαρά την περίπτωση χρήσης εναλλακτικών μεθόδων υψηλής τεχνολογίας όπως ένα μικρό, ορθογώνιο τσιπ από γυαλί, το οποίο έχει ο καθηγητής Jonathan Dordick στο εργαστήριο του στο Rensselaer Polytechnic Institute.

Πηγή: news.pathfinder.gr

 

 

Το νέο τσιπ μοιάζει με ένα συνηθισμένο σλάιντ μικροσκοπίου, όμως πάνω του φέρει εκατοντάδες μικροσκοπικές κηλίδες με ανθρώπινα κύτταρα και ένζυμα. Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, έχει σχεδιαστεί για να μιμείται τις ανθρώπινες αντιδράσεις κατά την επαφή με πιθανές τοξικές χημικές ουσίες, επιτρέποντας στα ποντίκια και τους αρουραίους να αποσυρθούν από την πρώτη γραμμή των δοκιμών για οποιοδήποτε νέο φαρμακευτικό ή καλλυντικό προϊόν.

Ο Dordick και ο συνάδελφος του χημικός μηχανικός Douglas Clark, από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ, ηγούνται μιας ομάδας ερευνητών που σχεδιάζουν να προμηθεύσουν την αγορά με την νέα ανακάλυψη μέσω της εταιρείας τους, Solidus Biosciences, το επόμενο έτος.

Οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι όπως το νέο τσιπ έτσι και άλλες εργαστηριακές δοκιμές θα αποτελέσουν φθηνές και αποτελεσματικές εναλλακτικές μεθόδους δοκιμών.

Κανείς δεν αναμένει ότι το τσιπ θα αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τα πειραματόζωα, όμως η δυνατότητα τους να δέχονται τις τοξίνες θα μπορούσε να δώσει ανακούφιση στον πόνο των ζωών ή να τα βοηθήσει να αποφύγουν τον θάνατο.

Η πρόοδος στον τομέα της ιατρικής ξεκινά από τις δοκιμές για την πολιομυελίτιδα έως τις βαλβίδες τεχνητής καρδιάς καταδικάζοντας εκατομμύρια ποντίκια, κουνέλια, σκυλιά και άλλα ζώα σε βασανιστικές διαδικασίες ή ακόμα και σε θάνατο.

«Οι δοκιμές σε ζώα αποτελούν ακόμα ένα σημαντικότατο παράγοντα επιβεβαίωσης της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των φαρμακευτικών προϊόντων για τους ανθρώπους,» σχολιάζει ο Taylor Bennett, από το National Association for Biomedical Researchers. Οι μελέτες σε ζώα είναι απαραίτητες πριν από την έγκριση των κλινικών δοκιμών από τον οργανισμό Φαρμάκων και Τροφίμων.

«Η σημερινή τεχνολογία δεν είναι αρκετή για να επεκταθούμε από την θεωρία στην κλινική εφαρμογή χωρίς να χρησιμοποιήσουμε ζώα,» αναφέρει ο Bennett.

Οι δοκιμές στα ζώα είναι αργές, ωστόσο κάποιοι ερευνητές αναρωτιούνται για την ικανότητα πρόβλεψη της συμπεριφοράς του ανθρώπινου οργανισμού μέσω της αντίδρασης των ζώων σε χημικές ουσίες.

Επιπροσθέτως, η κοινή γνώμη αναπτύσσει όλο και αυξανόμενη ανησυχία για τις δοκιμές στα ζώα, ειδικά όταν πρόκειται για καλλυντικά προϊόντα.

Όπως αναφέρει ο John Bailey από το Personal Care Products Council, οι εταιρίες καλλυντικών έχουν περιορίσει αρκετά τη χρήση πειραματόζωων, ωστόσο τα χρησιμοποιούν ακόμα σε περιπτώσεις όπου είναι απαραίτητος ο έλεγχος της ασφάλειας ενός νέου συστατικού.

Στις εναλλακτικές μεθόδους συμπεριλαμβάνονται οι συνθετικές ουσίες και οι προσομοιώσεις σε υπολογιστές. Ωστόσο οι μέθοδοι δοκιμής in-vitro είναι πολλά υποσχόμενες επειδή είναι αποτελεσματικές, γρήγορες και εύκολες στο χειρισμό, σχολιάζει ο Δ. Alan Goldberg, διευθυντής του the Center for Alternatives to Animal Testing στο πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για την στρατηγική μέθοδο του μέλλοντος,» σχολιάζει ο Goldberg.

Ο Bailey συμφωνεί ότι το νέο τσιπ αποτελεί μια από τις σημαντικότερες προόδους στον τομέα της τεχνολογίας των δοκιμών όμως η νέα αυτή τεχνική θα πρέπει να ελεγχθεί πριν ακόμα οι εταιρίες μπορέσουν να την εμπιστευθούν απόλυτα. Όπως παρατήρησε ο ίδιος τα τσιπ έχουν κάποιους περιορισμούς όταν πρόκειται για την εκτίμηση κινδύνου.

Το προϊόν το οποίο κατασκευάστηκε από τους Dordick και Clark αποτελείται από δυο γυάλινες διαφάνειες. Η πρώτη η οποία ονομάζεται MetaChip, διαθέτει γραμμές από μικρές κηλίδες που περιέχουν ανθρώπινα ένζυμα ήπατος. Το δεύτερο σλάιντ, DataChip, διαθέτει μια πανομοιότυπη σειρά, η οποία ανάλογα με τη φύση του πειράματος μπορεί να φέρει κύτταρα ανθρώπινου νεφρού, καρδιάς, δέρματος ή πνεύμονα. Οι δυο επιφάνειες μαζί μιμούνται την αντίδραση του ανθρώπινου σώματος σε χημικά συστατικά.

Εάν τα κύτταρα πεθάνουν ή σταματήσουν να αναπτύσσονται τότε υπάρχει ένδειξη παρουσίας τοξίνης.

Η εταιρεία Solidus έχει δεχθεί επιχορηγήσεις ύψους $3 εκατομμυρίων, συμπεριλαμβανομένων δωρεών από τα National Institutes of Health και National Science Foundation.

Ο Dordick ανέφερε ότι μια φαρμακευτική και μια εταιρεία καλλυντικών δοκιμάζει ήδη το τσιπ και ελπίζει ότι έως το 2009 το προϊόν θα έχει διατεθεί στην αγορά.

Η εξέλιξη ίσως είναι να αργή αλλά τουλάχιστον είναι σταθερή. Ένα μέλλον στο οποίο τα βασανιστήρια και ο βίαιος θάνατος των πειραματόζωων θα είναι πια παρελθόν αρχίζει να διαφαίνεται, δίνοντας μας τη δυνατότητα να έρθουμε ακόμα πιο κοντά στη φύση μας.Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr