Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Μακριά από τα ζαχαρούχα ποτά
Μακριά από τα ζαχαρούχα ποτά Εκτύπωση E-mail
17.02.08

Μελέτη δείχνει ότι η φρουκτόζη ευθύνεται για την εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας στους άνδρες

 

Αναψυκτικά, ποτά στα οποία έχει προστεθεί ζάχαρη και φρουκτόζη συνδέονται άμεσα με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας σε άνδρες, σύμφωνα με πρόσφατη ανακοίνωση (ηλεκτρονικώς) στο περιοδικό British Medical Journal. Η κατανάλωση διαιτητικών αναψυκτικών αντιθέτως δεν αύξησαν τον ίδιο κίνδυνο.

Αναψυκτικά με γλυκιά γεύση περιέχουν μεγάλες ποσότητες φρουκτόζης, ένα σάκχαρο, το οποίο παράγεται από φρούτα και αυξάνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος. Ωστόσο, ουδεμία μελέτη έχει διερευνήσει επαρκώς τη σχέση μεταξύ αυτών των ποτών και του κινδύνου ουρικής αρθρίτιδας είπε ο δρ Hyon K. Choi στο Reuters Health. Αυτά τα ευρήματα, όμως, προσφέρουν τα πρώτα αποδεικτικά στοιχεία ότι η φρουκτόζη και όσες τροφές είναι πλούσιες σ’ αυτή αποτελούν σοβαρούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση ουρικής αρθρίτιδας.

Ο δρ Choi από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Columbia στο Βανκούβερ και ο δρ Gary Curhan από την ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ στη Βοστώνη των ΗΠΑ, χρησιμοποίησαν ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουν τα επίπεδα κατανάλωσης «μαλακών» –μη οινοπνευματωδών– αναψυκτικών και φρουκτόζης σε 46.393 άντρες, οι οποίοι έχουν εγγραφεί στη Μελέτη Παρακολούθησης των Επαγγελματιών του Τομέα Υγείας, που δεν είχαν ουρική αρθρίτιδα στην έναρξη της μελέτης και παρακολουθούνταν επί 12 χρόνια.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 755 άνδρες ανέπτυξαν ουρική αρθρίτιδα και ο κίνδυνος συσχετίστηκε άμεσα με τα επίπεδα σακχάρου των αναψυκτικών ποτών.

Καταδείχθηκε ότι η κατανάλωση 5 έως 6 ποτών την εβδομάδα, ενός την ημέρα και δύο ή περισσότερων ποτών καθημερινά, αύξησαν τον κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας κατά 29%, 45% και 85% αντίστοιχα.

Ανάλογη τάση παρατηρήθηκε και με την κατανάλωση φρουκτόζης. Συγκρινόμενα, με άτομα τα οποία κατανάλωναν φρουκτόζη στα ελάχιστα επίπεδα, αυτοί που κατανάλωναν μεγάλη ποσότητα είχαν κίνδυνο εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας αυξημένο κατά 102%. Κατανάλωση φρούτων υψηλής περιεκτικότητος σε φρουκτόζη, όπως μήλων και πορτοκαλιών, συσχετίστηκε επίσης με αυξημένο κίνδυνο ουρικής αρθρίτιδας.

Η αλκοόλη θεωρείται «ανέκαθεν ισχυρός παράγοντας κινδύνου για ουρική αρθρίτιδα», επισήμανε ο δρ Choi. Ωστόσο, η μεγάλη αύξηση εμφάνισης ουρικής αρθρίτιδας που έχει σχέση με «μαλακά» ποτά και φρουκτόζη «ήταν μάλλον εντυπωσιακή» ιδιαιτέρως επειδή οι τρέχουσες διατροφικές συστάσεις για την ουρική αρθρίτιδα εστιάζονται στον περιορισμό της αλκοόλης και του αμινοξέος πουρίνη, αλλά δεν περιλαμβάνουν περιορισμούς σε αναψυκτικά ποτά με ζάχαρη ή φρουκτόζη.

Περαιτέρω έρευνα

Με δεδομένο τα παραπάνω, ο δρ Choi συμβουλεύει τους γιατρούς να «κατευθύνουν» τους ασθενείς τους με ουρική αρθρίτιδα κι εκείνους με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος μακριά από τα ζαχαρούχα «μαλακά» ποτά. Οσον αφορά στις υποδείξεις για περιορισμό κατανάλωσης φρούτων πλούσιων σε σάκχαρα, τόνισε ότι οι κίνδυνοι σε σύγκριση προς τα οφέλη είναι ανάγκη να εξεταστούν για κάθε άτομο ξεχωριστά. Περαιτέρω έρευνα χρειάζεται για να διαπιστωθεί εάν αυτά τα ευρήματα αφορούν και στις γυναίκες, πρόσθεσε ο δρ Choi αλλά και για να προσδιορισθεί κατά πόσον η φρουκτόζη σχετίζεται με καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παρενέργειες συνδεόμενες με υψηλά επίπεδα ουρικού οξέος.

 

Πηγή: news.kathimerini.gr

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr