Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow ΝΕΑ - ΕΙΔΗΣΕΙΣ arrow Υγεία arrow Σεξ στην Εγκυμοσύνη Μύθοι + Αλήθειες
Σεξ στην Εγκυμοσύνη Μύθοι + Αλήθειες Εκτύπωση E-mail
21.02.08

Κατά την εγκυμοσύνη οι ερωτικές επαφές ανάμεσα στο ζευγάρι είναι σημαντικές για πολλούς λόγους. Ο βασικός παράγοντας όλων είναι πως και οι δύο σύντροφοι - κυρίως η μέλλουσα - αισθάνονται έντονη την ανάγκη για στοργή και τρυφερότητα.
Η πραγματικότητα, όπως αντικατοπτρίζεται μέσα από την ερωτική ζωή πολλών ζευγαριών αυτή την τόσο ιδιαίτερη περίοδο της ζωής τους, είναι πως συχνά ενοχοποιείται η σεξουαλική σχέση, αφού πολλοί «μύθοι» μάς επηρεάζουν και μας φοβίζουν πως θα κάνουμε κάτι βλαπτικό για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου ή ακόμη και την εξέλιξη της εγκυμοσύνης.

Ωστόσο, η ερωτική επαφή είναι ένας υπέροχος τρόπος για τους δύο συντρόφους να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, να παραμείνουν δεμένοι συναισθηματικά και να νιώθουν πως συνεχίζουν να έχουν την ξεχωριστή σχέση που τους ένωσε και τώρα θα φέρει στον κόσμο τον καρπό της. Δεν είναι σπάνιο βέβαια ο γυναικολόγος να αποθαρρύνει τις ολοκληρωμένες επαφές το 1ο τρίμηνο. Εξάλλου, η ορμονική θύελλα και τα συναισθήματα για τη νέα ζωή που δημιουργείται κάνουν τις γυναίκες να νιώθουν λιγότερο ερωτικά αυτές τις πρώτες εβδομάδες και περισσότερο ανάγκη την τρυφερότητα παρά την ερωτική επαφή.

Το σώμα θα προσαρμοστεί στο νέο ρόλο του, το 2ο τρίμηνο οι ορμόνες θα αρχίσουν πλέον να ισορροπούν και το ζευγάρι να αποδέχεται συναισθηματικά τη νέα, διπλή διάσταση του (σύζυγοι και υποψήφιοι γονείς), είναι ευκολότερο να ξαναρχίσει η ερωτική ζωή, ενδεχομένως με μεγαλύτερη προσοχή και λιγότερη ένταση. Όπως και να ‘χει όμως, τα περισσότερα ζευγάρια έχουν πολλές απορίες και ανησυχίες σχετικά με την ερωτική ζωή τους αυτή την ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.

Για να αποκαταστήσουμε την αλήθεια σε ό,τι αφορά τους «μύθους» που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη, εντοπίσαμε κάποιες από τις πιο συνηθισμένες απορίες και ζητήσαμε τη βοήθεια των ειδικών.

Πηγή:www.myworld.gr

 

Παρότι βέβαια οι απαντήσεις και οι πληροφορίες που δίνονται εδώ είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες, ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί ο μόνος αρμόδιος να σας δώσει οδηγίες και συμβουλές ειδικά ιδική σας περίπτωση.

1. Η ερωτική πράξη τους πρώτους μήνες μπορεί να οδηγήσει σε αποβολή
Μύθος, Σε μια εγκυμοσύνη που εξελίσσεται φυσιολογικά, χωρίς αιμορραγία, πόνους και πρόβλημα πρόσφυσης του πλακούντα, το σεξ δεν δημιουργεί επιπλοκές. Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να χαλαρώνει το ζευγάρι και να προσφέρει ψυχική ηρεμία στην έγκυο. Η ερωτική πράξη επιτρέπεται λοιπόν, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γυναικολόγου που σας παρακολουθεί.

2. Οι ορμόνες του σπέρματος οι συσπάσεις του οργασμού μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό το τελευταίο τρίμηνο
Αλήθεια. Καλό είναι η εκσπερμάτιση στον κόλπο να αποφεύγεται στο τέλος της εγκυμοσύνης. Ο λόγος είναι πως το σπέρμα περιέχει προσταγλανδίνη, μια ουσία που συμβάλλει στην έναρξη των ωδίνων του τοκετού, με πιθανότητα πρόκλησης πρόωρου. Οι συσπάσεις δε του οργασμού, δεν επηρεάζουν την έναρξη του τοκετού.

3. Το στοματικό σεξ (του άνδρα στη γυναίκα) μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετό

Μύθος (κυρίως). Το στοματικό σεξ μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό εξαιρετικά σπάνια και μόνο όταν οι συσπάσεις του οργασμού είναι πάρα πολύ έντονες.

4. Το έμβρυο μπορεί να τραυματιστεί στη διάρκεια της ερωτικής πράξης
Μύθος. Κατά τη διάρκεια μιας εγκυμοσύνης δίχως προβλήματα το έμβρυο είναι καλά προφυλαγμένο μέσα στη μήτρα και τον αμνιακό σάκο. Αν όμως η εγκυμοσύνη παρουσιάζει επιπλοκές, τις ανάλογες οδηγίες θα δώσει ο γυναικολόγος που σας παρακολουθεί.

5. Το μωρό καταλαβαίνει ό,τι συμβαίνει
Μύθος και αλήθεια. Το έμβρυο δεν αντιλαμβάνεται τη σεξουαλική επαφή της υποψήφιας μητέρας μπορεί όμως να αντιληφθεί τις βίαιες μετακινήσεις που μπορεί ν προκληθούν από την πρόσκρουση του πέους στη μήτρα.

6. Μια μέλλουσα μαμά δεν είναι φυσιολογικό να νιώθει ερωτική επιθυμία

Μύθος και αλήθεια. Οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι δυνατό να συντελούν στην ελάττωση της ερωτικής επιθυμίας της μητέρας. Είναι επίσης δυνατό η μητρότητα να επικαλύπτει τη σεξουαλικότητα. Παρ’ όλα αυτά, πολλές έγκυες γυναίκες διατηρούν την ερωτική επιθυμία τους κατά τ διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες την περιγράφουν και ως «αυξημένη». Είναι προφανές ότι ο ψυχολογικός παράγοντας είναι σημαντικότερος του βιολογικού. Δε υπάρχει λοιπόν «φυσιολογικό» και «μη φυσιολογικό». Η ερωτική επιθυμία αυτή τη περίοδο της ζωής μιας γυναίκας είναι καθαρά προσωπικό της θέμα.

Θυμηθείτε
Οι αλλαγές στο σώμα της γυναίκας που οφείλονται στην εγκυμοσύνη μπορούν να επιβάλουν την υιοθέτηση άλλων στάσεων κατά τη σεξουαλική επαφή. Μια στάση που βολεύει τις περισσότερες εγκύους είναι η επαφή στο πλάι, με ένα μαξιλάρι ανάμεσα στα γόνατα για να μην πιέζεται η κοιλιά.

Το σημαντικότερο όσον αφορά στη σεξουαλική επιθυμία και δραστηριότητα την εγκυμοσύνη είναι να υπάρχει καλή επικοινωνία για το θέμα μεταξύ του ά\ δρα και της γυναίκας.

Σε κάποιες περιπτώσεις, το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί εμπειρία ξεχωριστή για πολλές γυναίκες. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η αυξημένη πίεση το αίματος και η μεγαλύτερη αιμάτωση της περιοχής του κόλπου και της κλειτορίδα» που αυξάνουν την ερωτική ευχαρίστηση και οδηγούν σε πιο έντονους οργασμούς. Δεν είναι απαραίτητο να αισθάνεστε το ίδιο με πριν. Ορισμένα ζευγάρια αναπτύσσουν αυτή την περίοδο άλλες μορφές ερωτικής δραστηριότητας.

Το χαλαρωτικό μασάζ με βρεφικό λάδι (αποφύγετε τα αιθέρια έλαια γιατί κάποια από αυτά δεν επιτρέπονται στην εγκυμοσύνη), τα χάδια και τα φιλιά βοηθούν να αισθανθείτε την τρυφερότητα και τη σωματική επαφή που έχετε ανάγκη και οι δύο, χωρίς να γίνεται απαραίτητα διείσδυση. Κάθε επιλογή είναι σωστή, εφόσον δεν αντικρούει τις οδηγίες του γυναικολόγου σας. Ο τρόπος που θα επιλέξετε εξαρτάται από εσάς και μόνο.Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr