Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Ελλάδα - Κόσμος arrow Το οικολογικό σπίτι του μέλλοντος δημιούργησε 16χρονος Έλληνας μαθητής
Το οικολογικό σπίτι του μέλλοντος δημιούργησε 16χρονος Έλληνας μαθητής Εκτύπωση E-mail
22.05.08

Ένας 16χρονος μαθητής, ο Αντώνης Πλατάνιος, πρώτευσε στο διαγωνισμό «Imagine Cup 2008», τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Ημέρες Καινοτομίας» που διοργανώνει η Microsoft Ελλάς.

Ο νεαρός νικητής Αντώνης Πλατάνιος παρουσίασε στο διαγωνισμό -που εφέτος έχει ως θέμα το Περιβάλλον και υποστηρίζεται από τη WWF Ελλάς- το «Protasis». Πρόκειται για ένα σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας από ηλεκτροβόρες οικιακές συσκευές ενός σπιτιού. Χρησιμοποίησε αισθητήρες και μικροελεγκτές με ασύρματη διασύνδεση και κεντρικό έλεγχο από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. Το σύστημα σχεδίασε και κατασκεύασε ο ίδιος ο 16χρονος μαθητής.

Δεύτερη αναδείχθηκε ομάδα φοιτητών από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστών του Τμήματος Ηλεκτρονικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Πάτρας. Η πρότασή τους αφορά ένα σύστημα πληροφόρησης των καταναλωτών για τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά προϊόντων μέσω κινητής τηλεφωνίας και ασύρματης διασύνδεσης.

Τρίτο επελέγη το σύστημα «e-recycle» που προτάθηκε από σπουδαστές του Τμήματος Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθηνών και αφορά σύστημα διαχείρισης των ανακυκλωμένων προϊόντων.

Ο νικητής του διαγωνισμού θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον τελικό του Παγκόσμιου Φοιτητικού Διαγωνισμού, που θα πραγματοποιηθεί στο Παρίσι, τον Ιούλιο. Η βράβευση των νικητών ομάδας έγινε από την υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, και τον πρόεδρο της Microsoft Ελλάς, Χρήστο Τσάγκο.

Ομιλίες Λυκουρέντζου-Διαμαντοπούλου

Στις «Ημέρες Καινοτομίας» ομιλητές κατά τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης ήταν ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος και η πολιτική εκπρόσωπος για θέματα Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

«Την ώρα που στην Ελλάδα έχουμε οχυρωθεί πίσω από ξεπερασμένες πολιτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχουν ενσωματώσει την καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα συμβάλλοντας ουσιαστικά στη δημιουργία μιας παγκόσμιας και ανοιχτής οικονομίας της γνώσης» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, τονίζοντας πως στο «στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας φιλοδοξούμε να ενισχύσουμε τις επαγγελματικές ικανότητες και δεξιότητες των μαθητών μας, να δημιουργήσουμε σταθερές και ισχυρές προϋποθέσεις για την εξέλιξή τους στο χώρο της τεχνολογίας».

Από την πλευρά της η κα. Διαμαντοπούλου, αφού εξέφρασε την αντίθεσή της με τη συμφωνία την οποία υπέγραψε η κυβέρνηση με τη Microsoft, αναφέρθηκε στις κακές επιδόσεις της χώρας μας όσον αφορά την τεχνολογική καινοτομία. «Οι διεθνείς κατατάξεις σε πολυποίκιλα φόρα δίνουν μια δύσκολη και δυσάρεστη κατάσταση για το πού είμαστε. Ο δείκτης των πατεντών είναι εξαιρετικά απογοητευτικός, 44 ευρεσιτεχνίες ανά 1.000.000 κατοίκων» είπε η κα. Διαμαντοπούλου και πρότεινε πέντε «πρακτικές και εύκολες λύσεις» για τη βελτίωση της επιχειρηματικότητας σε σχέση με τις νέες τεχνολογίες: Η άνοδος της Ελλάδας στην κατάταξη της ευρυζωνικότητας, η αύξηση των δαπανών για έρευνα και τεχνολογία, η υποστήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων από τράπεζες, η διά βίου εκπαίδευση και μάθηση στις επιχειρήσεις, και, τέλος, ο εκσυγχρονισμός του θεσμού της πατέντας.

Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης είναι η εφημερίδα Το Βήμα και το in.gr.

Έναρξη Εκδηλώσεων 10:00 - Λήξη 14:30 (20-21 Μαΐου 2008)

Ο εκθεσιακός χώρος θα παραμείνει ανοιχτός μέχρι τις 17:00

Περισσότερες πληροφορίες: www.innovationday.gr


Πηγή: www.in.gr

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr