Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Επιστήμη arrow Θάνατοι από μεγάλη μείωση του διαβήτη!
Θάνατοι από μεγάλη μείωση του διαβήτη! Εκτύπωση E-mail
27.05.08
Πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αντώνης ΑλαβέραςΠροβληματισμό προκαλούν στους επιστήμονες θάνατοι ασθενών, στους οποίους μειώθηκε σημαντικά το σάκχαρο στο αίμα. Οι διαβητικοί μετείχαν σε μεγάλη κλινική μελέτη στις ΗΠΑ και στον Καναδά και εμφάνιζαν παράλληλα κι άλλους παράγοντες κινδύνου για τη ζωή τους. Οι θάνατοι οδήγησαν σε πρόωρη διακοπή της μελέτης, προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια που τους προκάλεσαν.

Την ανακοίνωση αυτή έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας κ. Αντώνης Αλαβέρας, στο πλαίσιο της Ελληνικής Ημέρας για το Διαβήτη.
Πράγματι υπάρχει έντονος προβληματισμός στη διεθνή ιατρική κοινότητα, καθώς ο θάνατος των ασθενών αυτών είναι πρωτόγνωρο φαινόμενο’, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβέρας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ Αλαβέρας στη μελέτη αυτή που διήρκεσε πέντε χρόνια, με την ονομασία ACCORD, συμμετείχαν περίπου 10.000 ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη από τις ΗΠΑ και τον Καναδά.

Εκτός από σακχαρώδη διαβήτη οι ασθενείς αυτοί αντιμετώπιζαν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών, δεδομένου ότι είχαν και αυξημένη αρτηριακή πίεση, χοληστερίνη, ήταν παχύσαρκοι και έπασχαν από τη νόσο για δέκα τουλάχιστον χρόνια. Από τους 10.000 συμμετέχοντες οι 14 έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι σήμερα, η ιατρική κοινότητα γνώριζε πως πτώση της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης στο 7%, συνοδευόταν από μείωση επιπλοκών του σακχαρώδους διαβήτη. Κατ’ επέκταση, οι γιατροί πίστευαν ότι χαμηλότερες τιμές θα είχαν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα. Κατά τη διάρκεια της μελέτης αυτής, οι γιατροί κατέβασαν το επίπεδο του σακχάρου (ΗbA1c) στο 6,4% .

Με έκπληξη παρατηρήθηκε αυξημένη θνητότητα στην ομάδα εκείνη με στόχο ΗbA1c 6% . Ο λόγος αυτού του παράδοξου αποτελέσματος δεν έχει διευκρινιστεί. Δεν αποδόθηκε σε υπογλυκαιμία, ούτε σε κάποιο φάρμακο. Οι ερευνητές μελετούν τα στοιχεία και μέσα στους επόμενους μήνες αναμένεται να γίνει γνωστή η αιτία θανάτου των ασθενών που συμμετείχαν στη συγκεκριμένη μελέτη.

Σε περίπου ένα μήνα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα μιας άλλης παρόμοιας μελέτης, της ADVANCE, η οποία έχει διεξαχθεί σε 20 χώρες, με πληθυσμό όχι τόσο επιβαρυμένο όσο της ACCORD.

‘Μέχρι τότε θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το διαβήτη, όπως δείχνουν οι μελέτες με αποδείξεις, με επιδιωκόμενο στόχο < Εταιρείας. Διαβητολογικής Ελληνικής της πρόεδρος ο έμφαση με τόνισε 7%’,>

‘Επιπλέον, διευκρίνισε ο κ Αλαβέρας, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι απαιτείται καταπολέμηση και των άλλων παραγόντων κινδύνου, όπως της υπέρτασης, της δυσλιπιδαιμίας και της παχυσαρκίας. Απαιτείται, επίσης, διακοπή του καπνίσματος και η αύξηση της άσκησης, παράγοντες που αποδεδειγμένα επιφέρουν ευνοϊκά αποτελέσματα μειώνοντας σε σημαντικό βαθμός όλες τις καρδιαγγειακές επιπλοκές’.

Μάστιγα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για το Διαβήτη, η ασθένεια τείνει να εξελιχθεί σε σύγχρονη μάστιγα. Εκτιμάται ότι περισσότεροι από 200 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη και σύμφωνα με τις προβλέψεις των επιστημόνων, μέχρι το 2025 θα υπερβούν τα 340 εκατομμύρια άτομα.

Στη χώρα μας το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα εκτιμήσεις οι ασθενείς κυμαίνονται από 800.000 μέχρι 1.000.000. Για τον ακριβή αριθμό των ασθενών σύντομα θα πραγματοποιηθεί σχετική μελέτη.

Ο σακχαρώδης διαβήτης μπορεί να χαρακτηριστεί αγγειακή νόσος δεδομένου ότι οι χρόνιες επιπλοκές του οφείλονται στην προσβολή των αγγείων όλου του οργανισμού (οφθαλμού, νεφρού, εγκεφάλου, καρδιάς και κάτω άκρων).

Η εντυπωσιακή αύξηση του επιπολασμού της παιδικής παχυσαρκίας συσχετίζεται άμεσα με την αύξηση του σακχαρώδους διαβήτη στις ηλικίες αυτές. Το γεγονός αυτό ίσως έχει ως συνέπεια την αύξηση των επιπλοκών που συσχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη, επιπλοκές που θα εμφανίζονται πιθανώς σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες.

Η θεραπευτική αντιμετώπιση του σακχαρώδους διαβήτη αφορά την ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης αλλά και των άλλων παραγόντων κινδύνου που τον συνοδεύουν συχνά π.χ. υπέρταση και δυσλιπιδαιμία.

Πηγή: Cosmos

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr