Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Υγεία arrow Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το ψάρι
Ασπίδα για τους ηλικιωμένους το ψάρι Εκτύπωση E-mail
05.08.08

Η τακτική κατανάλωση τόνου και άλλων λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στους ηλικιωμένους, σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα που έγινε στη Φινλανδία και τα αποτελέσματά της δόθηκαν στη δημοσιότητα την Δευτέρα στις ΗΠΑ. Η έρευνα που διενεργήθηκε σε δείγμα 3.660 ανδρών και γυναικών άνω των 65 ετών έδειξε ότι όσοι έτρωγαν τρεις φορές την εβδομάδα τόνο ή άλλα ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είχαν κατά 26% μικρότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικές βλάβες που οδηγούν στην άνοια, αλλά και εγκεφαλικά επεισόδια, σε σχέση με τα άτομα που δεν κατανάλωναν συχνά ψάρι. Η κατανάλωση τέτοιων ψαριών μία φορά την εβδομάδα μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 13%.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα εξετάστηκαν δύο φορές σε διάστημα πέντε ετών και απάντησαν σε ερωτηματολόγια σχετικά με τις διατροφικές τους συνήθειες. Ωστόσο, ο καθηγητής Γίρκι Βίρτανεν του Πανεπιστημίου Κουόπιο της Φινλανδίας σημείωσε ότι μολονότι η κατανάλωση λιπαρών ψαριών φαίνεται να προστατεύει από την άνοια και τα εγκεφαλικά επεισόδια, δεν παρατηρήθηκαν παρόμοια ωφέλη στα άτομα που έτρωγαν τακτικά τηγανιτά ψάρια.
 
Εκτός από τον τόνο, άλλες τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ο σολομός, το σκουμπρί, η ρέγκα, η σαρδέλα, αλλά επίσης και τα καρύδια.

 

Πηγή: news.ert.gr

 



Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr