Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Τεχνολογία arrow 400.000 Ελληνες στο facebook!
400.000 Ελληνες στο facebook! Εκτύπωση E-mail
24.08.08

Ειδικές εκδόσεις με οδηγίες προς τους χρήστες

Σε δουλειά να βρισκόμαστε... Δεν φτάνει που πρέπει να συντηρούμε δύο (τουλάχιστον) λογαριασμούς email, επαγγελματικό και προσωπικό, δεν φτάνει που έχουμε μπερδευτεί με τα χιλιάδες password και nick (ψευδώνυμα) που χρησιμοποιούμε δεξιά κι αριστερά, δεν φτάνει που παραανοιχτήκαμε στο msn και δεν ξέρουμε πώς να το μαζέψουμε, πρέπει να αγχωνόμαστε τώρα και για την εικόνα μας στο facebook!

Ως αρχάριοι του site είχαμε βομβαρδιστεί με συμβουλές τύπου «προσοχή σε ποιον κάνετε poke (σ.σ. εικονικό χτύπημα στην πλάτη), μπορεί να παρεξηγηθεί», «κλειδώνετε το προφίλ σας, ώστε να είναι ορατό μόνο από τους φίλους σας», «μην αποκαλύπτετε περισσότερες πληροφορίες για το άτομό σας από όσες είναι απαραίτητο». Ως μυημένοι πλέον έχουμε άλλα πράγματα να μας απασχολούν. Και συγκεκριμένα το ότι ο μικρόκοσμος του facebook δεν είναι καθόλου μικρόκοσμος, μιας και μόνο στη χώρα μας οι χρήστες ξεπερνούν σήμερα τις 400.000, σύμφωνα με σχετική έρευνα της Search Engine Marketing, αριθμός που αντιστοιχεί στο 17% του συνόλου των Ελλήνων χρηστών Ιντερνετ.

Και σαβουάρ βιβρ...

Πράγματι, όλο και περισσότεροι περνούν ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή τους διαμορφώνοντας τη σελίδα τους στο facebook, ώστε αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο κολακευτική για το πρόσωπό τους. Οπως άλλωστε αναφέρει και ο «Απόλυτος οδηγός για το Facebook» –ειδική έκδοση που κυκλοφόρησε πριν από λίγο καιρό στα περίπτερα– η εμφάνιση της σελίδας μας είναι πολύ σημαντική «καθώς αυτή αντικατοπτρίζει την προσωπικότητά μας...». «Σκεφτείτε ότι μπορεί να βλέπουν το προφίλ σας καλοί φίλοι, αλλά και μελλοντικοί συνεργάτες», αναφέρει το περιοδικό συνεχίζοντας με οδηγίες για το πώς να τακτοποιούμε τα διάφορα κουτιά των εφαρμογών, τι είδους φωτογραφίες να «ανεβάζουμε», κάθε πότε να ανανεώνουμε το status μας κ.ο.κ. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους περιπτερούχους, ο «Απόλυτος οδηγός για το Facebook» καταγράφει αξιοσημείωτη επιτυχία, ιδίως στις νέες ηλικίες (σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα, το 35,8% των χρηστών είναι ηλικίας 18-24 ετών).

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει και το σαβουάρ βιβρ! Οπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, τα ηλεκτρονικά κοινωνικά δίκτυα αποτελούν έναν νέο κόσμο, ο οποίος, όπως κι ο πραγματικός, διέπεται από κανόνες καλής συμπεριφοράς. Τι κάνεις, για παράδειγμα, όταν σου ζητάει να γίνετε «φίλοι» ο αδελφός ενός συναδέλφου, τον οποίο έχεις δει μια φορά, αλλά κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς εάν αγνοήσεις; Πώς αντιδράς όταν, σε κοινή θέα, σου στέλνει λουλούδια (εικονικά πάντα) μια παλιά αγάπη; Πώς «απαντάς» όταν οι «φίλοι» σου ξεθάβουν τις χειρότερες φωτογραφίες σου και τις αναρτούν στο προφίλ σου;

Πέντε χρυσοί κανόνες

Ο «γκουρού» των καλών τρόπων, πάντως, η βρετανική εταιρεία εκδόσεων Debrett's, υποστηρίζει ότι τα παραπάνω, μπορούν να απαντηθούν εύκολα με πέντε «χρυσούς κανόνες»:

- Δεν γινόμαστε φίλοι με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε. Δεν πρόκειται για διαγωνισμό που κερδίζει αυτός που έχει τους περισσότερους φίλους.

- Περιμένουμε 24 ώρες πριν κάνουμε αποδοχή, απορρίψουμε ή διαγράψουμε κάποιον φίλο. Ο χρόνος αναμονής βοηθά να συγκροτήσουμε τη σκέψη μας.

- Τα γενέθλια, οι αρραβώνες και οι γάμοι δεν είναι εικονικές εκδηλώσεις. Τηλεφωνούμε ή στέλνουμε κάρτες στους γνωστούς και τους φίλους μας όταν γιορτάζουν.

- Σκεφτόμαστε πώς θα αισθανθεί ο φίλος μας πριν δημοσιεύσουμε μια φωτογραφία του.

- Σκεφτόμαστε προσεκτικά πριν επιλέξουμε τη φωτογραφία του προφίλ μας. Θα θέλαμε αυτή η φωτογραφία να δημοσιευτεί στην τοπική μας εφημερίδα;

Ποιοι και πώς το χρησιμοποιούν

Ως όχημα επικοινωνίας χρησιμοποιούν το facebook οι Ελληνες. Αφιερώνουν σε αυτό 3 - 5 ώρες εβδομαδιαίως (αλλά δεν θεωρούν ότι αυτό επηρεάζει την αποδοτικότητά τους στη δουλειά) και δεν πιστεύουν ότι η χρήση του εμπερικλείει κινδύνους. Αυτά είναι μεταξύ άλλων τα συμπεράσματα πρόσφατης έρευνας για τη «χρήση του facebook στην Ελλάδα» που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με υπεύθυνο τον επίκουρο καθηγητή Κοινωνιολογίας κ. Ευστράτιο Παπάνη. Οι φοιτητές - ερευνητές δημιούργησαν ψεύτικα προφίλ χρηστών και προσεγγίστηκαν συνολικά από 825 άτομα, από τα οποία μόνο 200 δέχτηκαν να συμμετέχουν στη συνέντευξη. Οπως προκύπτει, το 55% των χρηστών είναι γυναίκες, το 49% άγαμοι, το 47% φοιτητές και το 27% εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης. Το 47% ζει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 73% έχει ή παίρνει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Οι περισσότεροι δεν θεωρούν ότι κινδυνεύουν από τη χρήση του facebook, ούτε έχουν συναντήσει κάποιον που γνώρισαν στο site (αντίθετα, το 90% των ομοφυλόφιλων χρηστών το έχει κάνει). Μακράν η δημοφιλέστερη εφαρμογή του facebook για τους Ελληνες είναι το chat (45,5%), ενώ ακολουθούν τα κουίζ (10%).

Πηγή: kathimerini.grΔιαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr