Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Υγεία arrow Συρρικνώνει τον εγκέφαλο η χορτοφαγία
Συρρικνώνει τον εγκέφαλο η χορτοφαγία Εκτύπωση E-mail
18.09.08

Οι χορτοφάγοι, κυρίως εκείνοι που, εκτός από το κρέας, αποκλείουν από τη διατροφή τους γαλακτοκομικά και αβγά, έχουν αυξημένες πιθανότητες συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, επισημαίνουν Βρετανοί επιστήμονες.

Η είδηση έκανε τον γύρο του κόσμου προκαλώντας έκπληξη στην επιστημονική κοινότητα, καθώς ο κίνδυνος σμίκρυνσης του εγκεφάλου είναι εξαπλάσιος σε όσους έχουν απορρίψει από τη διατροφή τους μία από τις βασικές πηγές πρωτεϊνών, το κρέας.



Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι χορτοφάγοι έχουν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες συρρίκνωσης του εγκεφάλου τους, γιατί έχουν έλλειψη της μεγαλύτερης πηγής βιταμινών, όπως είναι το κρέας.

Η έλλειψη βιταμίνης Β12 μπορεί να προκαλέσει επίσης αναιμία και φλεγμονή στο νευρικό σύστημα. Μόνο τα εκχυλίσματα μαγιάς παρέχουν αυτή τη βιταμίνη, αναφέρεται μεταξύ άλλων στη μελέτη.

Η σχέση της χορτοφαγίας με τη συρρίκνωση του εγκεφάλου διαπιστώθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου διεξήχθησαν τεστ μνήμης, μικροβιολογικές εξετάσεις και μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου σε δείγμα χορτοφάγων εθελοντών, ηλικίας 61 έως 87 ετών.

Ιδιες εξετάσεις επαναλήφθηκαν πέντε χρόνια αργότερα και, μετά από σύγκριση των αποτελεσμάτων, προέκυψε ότι οι εθελοντές παρουσίασαν έλλειψη της βιταμίνης Β12 και μερική συρρίκνωση του εγκεφάλου τους.

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 



Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr