Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Ελλάδα - Κόσμος arrow Ξεδιψώντας με θαλασσινό νερό
Ξεδιψώντας με θαλασσινό νερό Εκτύπωση E-mail
02.01.09

Το πάντρεμα της αφαλάτωσης με τις εναλλακτικές πηγές ενέργειας δείχνει ότι η λύση στο πρόβλημα της λειψυδρίας ενδεχομένως να βρίσκεται στον ωκεανό
Αν υπάρχει κάτι που προκαλεί εντύπωση στα τουριστικά υπερανεπτυγμένα παράλια της Νότιας Ισπανίας δεν είναι η οικοδομική έξαρση ούτε τα στίφη των επισκεπτών, είναι οι κήποι. Περίτεχνοι, πλούσιοι και με κυρίαρχη την παρουσία του γκαζόν κι όχι των κάκτων, οι κήποι αποτελούν όαση δροσιάς μέσα σε ένα άνυδρο τοπίο που μοιάζει με την έρημο της απέναντι αφρικανικής ακτής.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα: σε μια περιοχή με τεράστιο πρόβλημα λειψυδρίας πώς μπορεί κανείς να συντηρήσει τόσο απαιτητικούς στο πότισμα κήπους. Αντλώντας νερό από τη θάλασσα, έρχεται η απάντηση των τοπικών αρχών, οι οποίες έχουν επενδύσει μαζικά σε υποδομές αφαλάτωσης για να δημιουργήσουν μια πράσινη λωρίδα κατά μήκος της νότιας ακτής της Ισπανίας.
Ξεδιψώντας με θαλασσινό νερό

Η συνταγή αυτή, όμως, είχε πολλούς επικριτές μεταξύ του οικολογικού κινήματος που απέρριπταν την αφαλάτωση ως μια τεχνολογία που απαιτεί την κατανάλωση τεράστιων αποθεμάτων καυσίμων και προκαλεί δυσανάλογα μεγάλη ζημιά στο περιβάλλον. Ελάχιστα είναι τα μεγάλα εργοστάσια αφαλάτωσης που έχουν καρποφορήσει και τα περισσότερα εξ αυτών βρίσκονται στη Μέση Ανατολή, η οποία διαθέτει άφθονο χρήμα - για να κάψει.

Ωστόσο, το τολμηρό πείραμα μιας αυστραλιανής πόλης, του Περθ, έρχεται να αποκαταστήσει την αφαλάτωση ως μέθοδο αντιμετώπισης του προβλήματος της λειψυδρίας.

Το προϋπολογισμού 360 εκατ. δολαρίων εργοστάσιο αφαλάτωσης του Περθ, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2006, "ρουφάει"  190.000 λίτρα νερού από τον Ινδικό Ωκεανό κάθε λεπτό. Το νερό αυτό περνάει στη συνέχεια μέσα από ειδικά φίλτρα τα οποία διαχωρίζουν το αλάτι αποδίδοντας περίπου 90.000 λίτρα πόσιμου νερού, αρκετά ώστε να ικανοποιήσουν το ένα πέμπτο των αναγκών του Περθ.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του εργοστασίου, όμως, έχει να κάνει με τον αντίκτυπό του στο περιβάλλον. Οι εγκαταστάσεις αντλούν ενέργεια όχι από πετρέλαιο ή κάρβουνο, το οποίο θα είχε ως συνέπεια υψηλές εκπομπές αερίων ρύπων, αλλά από ένα κοντινό αιολικό πάρκο.

Το μοντέλο αυτό αποδείχθηκε τόσο αποτελεσματικό ώστε η τοπική κοινωνία να δώσει την έγκρισή της για τη δημιουργία ενός νέου εργοστασίου αφαλάτωσης, προϋπολογισμού 875 εκατ. δολαρίων.

Το πείραμα του Περθ έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο κατά την οποία το νερό αποκτά ως φυσικός πόρος σημασία αντίστοιχη με εκείνη του πετρελαίου. Η κατανάλωση νερού αυξάνεται όσο και η αντίστοιχη ζήτηση για καύσιμα σε οικονομίες με ραγδαία οικονομική αντάπτυξη όπως η Κίνα και η Ινδία, οι οποίες τυγχάνει να φιλοξενούν τα δύο πέμπτα του παγκοσμίου πληθυσμού.

Η επιτυχία του Περθ αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση και για άλλες πόλεις της Αυστραλίας. Ενα τεράστιο εργοστάσιο αφαλάτωσης κατασκευάζεται κοντά στη Μελβούρνη, ενώ οι επενδύσεις σε ανάλογες υποδομές έχουν ήδη δρομολογηθεί στην Ισπανία και στην Ινδία. Ακόμα και το Λονδίνο σχεδιάζει την κατασκευή του δικού του εργοστασίου αφαλάτωσης κατά μήκος του ποταμού Τάμεση.

 

ΤΟ ΝΕΡΟ ΣΕ ΑΡΙΘΜΟΥΣ

  •  Το 70% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού είναι παγιδευμένο στους πάγους
     Λιγότερο από το 1% των παγκοσμίων αποθεμάτων πόσιμου νερού είναι διαθέσιμο για άμεση χρήση
  •  Εξι χώρες (Βραζιλία, Ινδονησία, Καναδάς, Κίνα, Κολομβία και Ρωσία) κατέχουν το 50% των παγκόσμιων αποθεμάτων γλυκού νερού.
  • Το εν τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού ζει σε περιοχές με ελλείψεις νερού.

Πηγή: www.ethnos.gr

 

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr