Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Υγεία arrow Φτιάχνουν χάπι... εντ για τον ιό του ΑΙDS
Φτιάχνουν χάπι... εντ για τον ιό του ΑΙDS Εκτύπωση E-mail
25.01.09

Ενα δισκίο, που θα προλαμβάνει την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού HIV, βρίσκεται στο στάδιο των κλινικών μελετών στις ΗΠΑ. Ωστόσο, οι επιστήμονες τονίζουν ότι το νέο φάρμακο δεν θα ακυρώνει το προφυλακτικό

Κελαηδήστε, ωραία μου πουλάκια, κελαηδήστε... άφοβα», πιθανό να προτρέπει στο κοντινό μέλλον ένα χάπι, το οποίο, σε ρόλο συμπληρωματικού «προφυλακτικού», θα προστατεύει τους άνδρες και γυναίκες από τον ιό HIV.

Αλλωστε, δεδομένου ότι θεραπεία του AIDS ούτε υπάρχει ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα, το όλο βάρος δεν μπορεί παρά να πέφτει στον τομέα πρόληψη.

Η εν λόγω μέθοδος θωράκισης του οργανισμού ακούει στο όνομα «Προφύλαξη πριν από την Εκθεση» (Pre-exposure Prophylaxis, PrEP), βασίζεται στην προληπτική λήψη αντιρετροϊκών φαρμάκων και βρίσκεται σε φάση κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, τα τελικά πορίσματα των οποίων θα είναι στη διάθεση κοινού και επιστημόνων στα επόμενα 3 χρόνια.

Εάν τα αποτελέσματα είναι τα επιθυμητά, τότε ο καθένας θα είναι σε θέση να απολαμβάνει ασφαλέστερο σεξ με προφυλακτικό... χάπι. Παίρνοντας δηλαδή ένα δισκίο ημερησίως, θα μπορεί, ακόμη κι αν κάνει έρωτα χωρίς να χρησιμοποιεί το παραδοσιακό προφυλακτικό, να μειώνει αισθητά (κατά 60% με 70%, σύμφωνα με τα πιο αισιόδοξα σενάρια) τον κίνδυνο μόλυνσής του από τον ιό ΗΙV.

Οι ονομασίες των επίμαχων αντιρετροϊκών φαρμάκων είναι Tenofovir και Truvada (το οποίο περιέχει δύο δραστικές ουσίες, την emtricitabine και το tenofovir disoproxil) και αποστολή τους να καταστέλλουν σε τέτοιον βαθμό τον πολλαπλασιασμό του ιού ώστε να μπορεί το ανοσοποιητικό σύστημα να τον «καθαρίζει» μόνο του αποτρέποντας και μπλοκάροντας τη μόλυνση εν τη γενέσει της.


Δοκιμές σε 13 χώρες
Οκτώ κλινικές δοκιμές «τρέχουν» αυτή τη στιγμή σε 13 χώρες (Γκάνα, Νιγηρία, Καμερούν, ΗΠΑ, Ταϊλάνδη, Περού, Εκουαδόρ, Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Κένυα, Ουγκάντα, Μαλάουι, Τανζανία) σε δείγμα περίπου 19.000 ανθρώπων. Στόχος τους να εξακριβώσουν την αποτελεσματικότητα των εν λόγω σκευασμάτων. Τα πρώτα πορίσματα αναμένονται μέσα στη φετινή χρονιά αναφορικά με το Tenofovir, και μέσα στο 2010 για το Truvada.

Οι προσδοκίες πάντως είναι μεγάλες καθότι τα συμπεράσματα των αντίστοιχων πειραμάτων σε ζώα υπήρξαν ομολογουμένως πολλά υποσχόμενα. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με αυτά, το Truvada, ελαφρώς αποτελεσματικότερο από το Tenofovir, εμφανίζεται σε κάποιες περιπτώσεις να μπλοκάρει απόλυτα τη μετάδοση του ιού, ενώ βάσει των πορισμάτων της πρώτης ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε σε ανθρώπους (με τη συμμετοχή 936 γυναικών σε Γκάνα, Νιγηρία και Καμερούν), οι παρενέργειες των φαρμάκων (διάρροια, ναυτία, κόπωση, βλάβη των νεφρών) είναι σε γενικές γραμμές «ήπιες».

«Εάν αποδειχθεί αποτελεσματική, η PrEP θα μπορούσε να σώσει εκατομμύρια ζωές», σημειώνει χαρακτηριστικά η επιστημονική επιθεώρηση «Νew Scientist».

Ακόμη κι αν δουλέψει, ωστόσο, η εν λόγω «Προφύλαξη πριν από την Εκθεση» εγκυμονεί άλλους κινδύνους. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει στα άτομα μια κίβδηλη αίσθηση ασφάλειας, ενθαρρύνοντας το «ελεύθερο» σεξ και, ως εκ τούτου, να έχει τα ακριβώς αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα, να οδηγήσει δηλαδή σε εξάπλωση του ιού και όχι σε περιορισμό του.

Σε μια προσπάθεια να προλάβει τα χειρότερα, η Λιν Πάξτον, επικεφαλής των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών της Ατλάντα, σπεύδει να ξεκαθαρίσει πως η χρήση αντιρετροϊκών φαρμάκων, όπως τα Tenofovir και Truvada, δεν συνιστά σε καμία περίπτωση ούτε υποκατάστατο θεραπείας ούτε υποκατάστατο των παραδοσιακών προφυλακτικών.

Αντιθέτως, αποτελεί «συμπλήρωμα» στα προφυλακτικά και επιπρόσθετο ενισχυτικό μέσο προφύλαξης. Η τιμή του φαρμάκου αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ ανέρχεται στα 30 δολάρια το χάπι.

Πηγή: www.ethnos.grΔιαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr