Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Επιστήμη arrow H Google αποκαλύπτει πόσα μηχανήματα επεξεργάζονται κάθε αναζήτηση
H Google αποκαλύπτει πόσα μηχανήματα επεξεργάζονται κάθε αναζήτηση Εκτύπωση E-mail
08.03.09

Το Google είναι γνωστό για την μυστικοπάθειά του σχετικά με τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την “μυστική συνταγή” με την οποία επεξεργάζεται κάθε αναζήτηση και δίνει, με σχεδόν θαυμαστή ταχύτητα αν το καλοσκεφτείτε, τα αποτελέσματα του.

Η στάση αυτή είναι κατανοητή αν λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι η αναζήτηση είναι το Άλφα και το Ωμέγα της επιχειρηματικής του υπόστασης και ότι χάρη σε αυτή την ικανότητα το Google έχει γίνει η νούμερο ένα εταιρία στην συνείδηση των περισσότερων στο διαδίκτυο. Είναι ανυπολόγιστης αξίας.

Οπότε όταν κάτι βγαίνει προς τα έξω ανοίγουμε τα αυτιά μας καθώς, εκτός των υπολοίπων, συνήθως αυτό που βγαίνει είναι και ιδιαίτερα εντυπωσιακό.

Πριν από περίπου δέκα ημέρες έγινε ένα διεθνές συνέδριο στην Βαρκελώνη και ο Jeff Dean από το Google έδωσε ιδιαίτερα εντυπωσιακά στοιχεία.

Μετά το άλμα

Πρώτα από όλα:

Το Google μεταξύ 1999 και 2009 έχει αυξήσει τον αριθμό των αναζητήσεων χίλιες (Χ1000) φορές(!). Την ίδια περίοδο έχει αυξηθεί χίλιες φορές η επεξεργαστική δύναμη την οποία το Google διαθέτει ενώ ο χρόνος απόκρισης σε μία ερώτηση μειώθηκε (!) από τα 1000ms σε 200ms.

Πρακτικά το Google κατάφερε και βελτίωσε Χ5 φορές την ταχύτητά του την περίοδο που η ζήτηση για τις υπηρεσίες του αυξανόταν πρωτόγνωρα.

Ακόμη πιο εντυπωσιακά, ο χρόνος απόκρισης και επεξεργασίας νέων δεδομένων μιας ιστοσελίδας έχει μειωθεί από μήνες σε λεπτά. Πολλοί από εσάς ίσως να θυμάστε ότι πριν από κάποια χρόνια αφού αλλάζατε δεδομένα στην ιστοσελίδα σας περιμένατε καιρό μέχρι το Google να αντιληφθεί την αλλαγή. Ακόμη περισσότερος χρόνος περνούσε μέχρι να αξιολογήσει την σημασία των αλλαγών που έγιναν ώστε να αναπροσαρμόσει την θέση της ιστοσελίδας στην ιεραρχία αναζήτησης για μια συγκεκριμένη λέξη.

Πλέον αυτές οι αλλαγές και μια αρχική εκτίμηση του πως αλλάζουν ιεραρχικά τα πράγματα στις αναζητήσεις, γίνονται -σε πολλές περιπτώσεις- μέσα σε λεπτά.

Σκεφτείτε τι συζητάμε: Δισεκατομμύρια σελίδων και το Google εντοπίζει αλλαγές και σταθμίζει πως αυτές επηρεάζουν μια συγκεκριμένη αναζήτηση μέσα σε λεπτά! Και δίνει το αποτέλεσμα μέσα σε 200ms…

Πως γίνονται όλα αυτά;

Ο Jeff Dean πιστώνει την επιτυχία του Google στην εταιρική ικανότητα προσαρμογής. Τα τελευταία δέκα χρόνια το Google έχει προβεί σε μαζικές αλλαγές στην δομή της έρευνας τουλάχιστον επτά φορές. Συνεχείς έρευνες, συνεχείς αλλαγές εφαρμοσμένες με τρόπο τέτοιο ώστε ο μέσος χρήστης να μην το αντιλαμβάνεται.

Από τις πιο πρόσφατες αλλαγές, ο Dean έκανε ιδιαίτερη μνεία στην επιτυχή επιλογή του Google να “εγκαταστήσει τις index έρευνας εντελώς στην μνήμη” (αν δεν καταλάβατε ακριβώς τι σημαίνει αυτό, μην ανησυχείτε: ούτε εμείς έχουμε ιδέα.) Αυτό όμως είχε την συνέπεια ότι κάθε αναζήτηση από χρήστη, ενώ μέχρι εκείνο το σημείο απασχολούσε μερικές δεκάδες μηχανήματα πλέον χρησιμοποιεί πάνω από χίλια μηχανήματα!

Κάθε φορά που οποιοσδήποτε πατάει το κουμπί “Αναζήτηση Google” ακόμη και για την πιο σαχλή αναζήτηση, τουλάχιστον χίλια μηχανήματα επεξεργάζονται την απάντηση.

Εντυπωσιαστήκατε; Θα έπρεπε.

Το Google μας θυμίζει το Τέξας στα παλιά ανέκδοτα: Όλα είναι μεγαλύτερα στο Τέξας.

Τι κρύβει το μέλλον;


 

Πόσο επιβαρύνει τον πλανήτη κάθε search στο Google?

 

Πηγή: www.zing.grΔιαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr