Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow SoftWare arrow Φτιάξε το δικό σου ραδιόφωνο
Φτιάξε το δικό σου ραδιόφωνο Εκτύπωση E-mail
23.05.09

H υπηρεσία Jango, εφοδιασμένη με μια καλά ενημερωμένη δεξαμενή τραγουδιών, επιτρέπει στον κάθε χρήστη να δημιουργεί εύκολα και δωρεάν τον ραδιοφωνικό σταθμό της αρεσκείας του

Συνδυασμός «έξυπνου» διαδικτυακού juke box και social networking υπηρεσίας, ο ιντερνετικός ραδιοφωνικός σταθμός Jango (www.jango.com) προσφέρει μουσική μετά κοινωνικής δικτυώσεως. Εκεί, λοιπόν, που ο ιστοχώρος Pandora συναντά το MySpace και ο Last.fm το Facebook, στέκεται η δωρεάν υπηρεσία Jango, εφοδιασμένη με μια καλά ενημερωμένη δεξαμενή τραγουδιών, ένα καθαρό interface και ποικίλες networking ανέσεις.

Εύκολος στη χρήση ο εν λόγω σταθμός, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στον Ιστό στα τέλη του 2007, έρχεται να αναβαθμιστεί στις προτιμήσεις πολλών κυβερ­νοναυτών, ενισχυμένος από τα «λάθη» του κυρίαρχου στον χώρο του streaming internet radio, Last.fm, ο οποίος άρχισε σχετικά πρόσφατα να χρεώνει για τις υπηρεσίες του.

Ο Jango, η on line κοινότητα η οποία δέχεται κάθε μήνα περισσότερους από 6 εκατ. μεμονωμένους επισκέπτες, επιτρέπει στον κάθε χρήστη να δημιουργεί εύκολα, γρήγορα και δωρεάν τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της αρε­σκείας του (ουσια­στικά, πρόκ­ειται για playlists με δικές του μουσι­κές επιλογές) και να δικτυώνεται με άλ­λους κυβερ­νοναύτες οι οποίοι έχουν πα­ρό­μοια με αυτόν γούστα.

Ο κάθε χρήστης καλείται, αφού πρώτα εγγραφεί δωρεάν στην υπη­ρεσία, να προχωρήσει στη σύσταση ενός δικού του σταθμού («station»), δηλαδή ενός streaming ρα­διο­φωνικού προ­γράμματος αποτε­λού­μενου από απε­ριόριστες αριθ­μητικά συνθέσεις καλλι­τεχνών που ο ίδιος επιλέγει. Πώς γίνεται αυτό; Απλά, ο χρήστης πληκτρολογεί το όνομα ενός μουσικού της αρεσκείας του. Από εκεί και πέρα αναλαμβάνει δουλειά ο Jango, ο οποίος ανταποκρινόμενος αυτόματα στο εκάστοτε αίτημα ξεκινά «παίζοντας» κάποια γνωστή επιτυχία του εν λόγω καλλιτέχνη για να συνεχίσει το πρόγραμμα με μια σειρά από μουσικές συνθέσεις παρόμοιου ύφους.

Ενόσω ακούει, ο ακροατής είναι σε θέση να εξατομικεύει το «πρόγραμμα» βαθμολογώντας κάθε τραγούδι (μεταξύ τριών επιλογών: «δεν μου αρέσει», «μου αρέσει», «το λατρεύω»). Ο ακροατής δύναται να δημιουργεί όσους νέους σταθμούς επιθυμεί (μέσω της επιλογής «create new station»), να διαμορφώνει («edit station») τα playlists των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων (προσθέτοντας και αφαιρώντας καλλιτέχνες, προκρίνοντας συγκεκριμένα τραγούδια έναντι άλλων), καθώς και να τα βαφτίζει με δικής του έμπνευσης ονόματα.

Η λύση
Οι τελευταίες εξελίξεις θέλουν τον Jango να μπαίνει δυναμικά στο «παιχνίδι» της on line ραδιοφωνίας, ως εναλλακτική λύση και χώρος υποδοχής όσων εγκαταλείπουν τον Last.fm, ο οποίος πλέον «εκπέμπει» δωρεάν (μόνο για τα εγγεγραμμένα μέλη του) μέχρι 30 τραγούδια (όποιος θέλει κάτι παραπάνω, καλείται να καταβάλλει συνδρομή ύψους τριών δολαρίων μηνιαίως).

Ο ακρο­ατής μπορεί να δημιουργεί όσους νέους σταθμούς επιθυμεί και να διαμορ­φώνει τα playlists των ήδη υπαρχόντων προγραμμάτων (προσθέτοντας και αφαιρώ­ντας καλλιτέχ­νες και προ­κρίνοντας συγκεκριμένα τραγούδια έναντι άλλων).

ΚΑΙ ΣΕ ΡΟΛΟ ON LINE ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΓΚΥΚΛΟ-ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο Jango, σε ρόλο on line μουσικής εγκυκλοπαίδειας, διατηρεί ξεχωριστές ιστοσελίδες για κάθε μουσικό σχήμα (εμπλουτισμένες με οπτικοακουστικό υλικό και βιογραφικά στοιχεία). Παράλληλα, μέσω της υπηρεσίας «Jango Airplay» δίνει τη δυνατότητα σε ανερχόμενους ερμηνευτές να προωθούν τα τραγούδια τους, ως παρεμβολές στα playlists ατόμων στα οποία η υπηρεσία εικάζει ότι αυτά θα αρέσουν (έναντι 30 δολαρίων, αγοράζεις 1.000 τέτοιες παρεμβολές).

«Χτίστε» το προφίλ σας με κριτήρια μουσικά
Ο κάθε χρήστης στον Jango διατηρεί το δικό του προφίλ το οποίο έχει τη δυνατότητα να διανθίζει με πληροφορίες προσωπικού χαρακτήρα καθώς και φωτογραφίες. Σε αντίθεση με άλλες υπηρεσίες ωστόσο, η δικτύωση εδώ γίνεται με κριτήρια καθαρά μουσικά. Πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με το τραγούδι που ακούγεται κάθε στιγμή, εναλλάσσονται στην οθόνη ως εικονίδια τα άλλα μέλη της Jango κοινότητας (οι επονομαζόμενοι «like-minds») στα γούστα των οποίων ταιριάζει αυτό περισσότερο, ενώ κάτω από τα εν λόγω εικονίδια φιγουράρουν τα τραγούδια που ακούνε οι συγκεκριμένοι χρήστες εκείνη τη δεδομένη στιγμή. Κλικάροντας πάνω στα εν λόγω πρόσωπα, ο ακροατής αποκτά πρόσβαση στα προφίλ τους και συντονίζεται στους δικούς τους σταθ­μούς. Ο Jango επιτρέπει στους εγγεγραμμένους ακροατές του να αλληλεπιδρούν αναρτώντας σχόλια ο ένας στο προφίλ του άλλου και ανταλλάσσοντας e-mails, ευχαριστίες («thank you’s»), καθώς και λακωνικούς χαιρετισμούς με την ονομασία «shouts» (πρόκειται για κάτι ανάλογο των Facebook-ικών «pokes»).

 

Πηγή: www.ethnos.gr

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Mastery - Δείτε επίσης...   | Super Administrator | 2009-05-23 12:29:24
http://listen.grooveshark.com/
http://www.jango.com/
http://www.last.fm/
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr