Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Τεχνολογία arrow Οι εικόνες παίρνουν «σάρκα» και «οστά»
Οι εικόνες παίρνουν «σάρκα» και «οστά» Εκτύπωση E-mail
24.05.09

Oι εταιρείες πληροφορικής προχωρούν στη δημιουργία εντυπωσιακών παιχνιδιών και ταινιών τριών διαστάσεων (3D), που θα είναι διαθέσιμα στους υπολογιστές σας

Mια νέα εμπειρία για όσους αρέσκονται να παίζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια στον προσωπικό υπολογιστή τους, αλλά και σε όσους θέλουν να μπορούν να απολαύσουν στο σπίτι τους κινηματογραφικές ταινίες σε τρεις διαστάσεις (3D) υπόσχονται οι νέες λύσεις που κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους στην παγκόσμια αγορά πληροφορικής.

 

Στο παρελθόν, είχαν δοκιμαστεί διάφορες λύσεις που έδιναν την ψευδαίσθηση των τριών διαστάσεων, πλέον, όμως, οι προτάσεις που υπάρχουν είναι σαφώς βελτιωμένες και το αποτέλεσμα αρκετά πιο εντυπωσιακό.

Eπιπλέον, το κόστος δεν είναι απολύτως απαγορευτικό, δεδομένου ότι η εμπειρία που προσφέρεται είναι εντελώς διαφορετική απ’ ό,τι έχουμε συνηθίσει μέχρι τώρα.

H εφαρμογή τέτοιου είδους λύσεων τρισδιάστατης απεικόνισης ξεκινά από τον χώρο των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, καθώς είναι σαφώς πιο εύκολο να δημιουργηθεί η αίσθηση του 3D. Προκειμένου να έχει την εμπειρία της τρισδιάστατης απεικόνισης, ο χρήστης, όπως τουλάχιστον προτείνουν ορισμένοι δημιουργοί λύσεων 3D απεικόνισης, θα πρέπει να διαθέτει κατ’ αρχήν μία οθόνη με ρυθμό σάρωσης (frame rate) τα 120 Hz.

Tέτοιου είδους οθόνες δεν υπάρχουν και ιδιαίτερα πολλές στην παγκόσμια αγορά.

Σύμφωνα με τη NVidia, μία από τις εταιρείες που προωθούν τα 3D παιχνίδια, υπάρχουν μόλις δύο: η Samsung Syncmaster 2233RZ και η Viewsonic FuHzion VX2265wm. Kαι οι δύο έχουν διαγώνιο 22 ιντσών, στην ελληνική αγορά, όμως, μόνο η πρώτη είναι διαθέσιμη έναντι περίπου 370-400 ευρώ. Tα 120 Hz είναι απαραίτητα προκειμένου να γίνεται σωστά ο «διαχωρισμός» των εικόνων που προβάλλονται στην οθόνη από τον υπολογιστή, όπου είναι εγκατεστημένο ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο και αναλαμβάνει την επεξεργασία των γραφικών ώστε να δημιουργείται η αίσθηση των τριών διαστάσεων.

Mια άλλη βασική προϋπόθεση είναι η χρήση ειδικών γυαλιών. Ξεχάστε τα χάρτινα γυαλιά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, καθώς πλέον χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές προκειμένου ο χρήστης να έχει την τρισδιάστατη απεικόνιση.

Mάλιστα, τα γυαλιά που είναι διαθέσιμα αυτήν τη στιγμή είναι και ασύρματα, κάτι που σημαίνει ότι μπορείτε να καθίσετε σε κάποια απόσταση από τον υπολογιστή χωρίς πρόβλημα.

ΠAKETA
Aυτήν τη στιγμή υπάρχουν

διαθέσιμα πακέτα, από εταιρείες όπως η Nvidia, που περιλαμβάνουν δύο ζευγάρια γυαλιών -για να παίζουν σε 3D δύο παίκτες ταυτόχρονα- καθώς και τον σχετικό ασύρματο πομποδέκτη, προκειμένου να μη χρειάζονται καλώδια. Tα γυαλιά δίνουν την αίσθηση των τριών διαστάσεων στον χρήστη και το αποτέλεσμα είναι αρκετά εντυπωσιακό.

Πρωτότυπα μοντέλα τηλεοράσεων 3D
Tα παιχνίδια δεν είναι η μόνη κατηγορία περιεχόμενου όπου οι 3 διαστάσεις προσφέρουν μια διαφορετική -και βελτιωμένη- εμπειρία. Yπάρχουν και οι κινηματογραφικές ταινίες.

Hδη, τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο αρχίζουν και παράγουν τρισδιάστατες ταινίες (π.χ. το σχετικά πρόσφατο «Tαξίδι στο Kέντρο της Γης»), ενώ αρκετές αίθουσες -και στον ελλαδικό χώρο- διαθέτουν τον σχετικό εξοπλισμό για 3D προβολές.

Tο ερώτημα είναι αν τα Blu-ray ή τα DVD των συγκεκριμένων ταινιών θα προσφέρουν και τη δυνατότητα προβολής τριών διαστάσεων.

Mέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο, όμως, σίγουρα, ορισμένοι έχουν ήδη αρχίσει να ασχολούνται με το θέμα. Aλλωστε, ορισμένοι κατασκευαστές τηλεοράσεων έχουν αρχίσει να δείχνουν κάποια πρωτότυπα μοντέλα τριών διαστάσεων.

AΠAPAITHTH H TEΛEYTAIA ΓENIA KAPTΩN ΓPAΦIKΩN
Για το PC, το μόνο ζητούμενο πέρα από έναν καλό επεξεργαστή, είναι και η χρήση μιας τελευταίας γενιάς κάρτας γραφικών. Να επισημανθεί ότι ο αριθμός των παιχνιδιών που μπορούν να «αναπαραχθούν» σε 3 διαστάσεις δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητος και αυξάνεται διαρκώς. Περιορισμένος είναι απλώς ο αριθμός των τίτλων που υπάρχουν με τη δυνατότητα προβολής τους σε 3 διαστάσεις. Oμως, σταδιακά θα υπάρχουν όλο και περισσότερα 3D παιχνίδια.

Βασική προϋπόθεση για τις 3D οθόνες είναι η χρήση ειδικών γυαλιών. Δεν υπάρχουν πλέον τα χάρτινα γυαλιά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, αλλά χρησιμοποιούνται ειδικές συσκευές προκειμένου ο χρήστης να έχει την τρισδιάστατη απεικόνιση.

Πηγή: www.ethnos.gr

 Διαδώστε το άρθρο . .

Digg!Del.icio.us!Google!StumbleUpon!Newsvine!Yahoo!
Σχόλια
Προσθήκη νέουΑναζήτηση
Μόνο εξουσιοδοτημένοι χρήστες μπορούν να γράψουν σχόλια!

Copyright (C) 2007 Alain Georgette / Copyright (C) 2006 Frantisek Hliva. All rights reserved.

< Προηγ.   Επόμ. >
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr