Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Forum

ask4
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Μάστιγα η βία κατά των γυναικών στο σύγχρονο κόσμο (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) επισκέπτες
Πάνε στο τέλος Απάντηση στο θέμα Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Μάστιγα η βία κατά των γυναικών στο σύγχρονο κόσμο
#303
linaki_rodos (Μέλος)
Moderator
Δημοσιεύσεις: 416
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θύλη Τοποθεσία: ΡΟΔΟΣ Γενέθλια: 1986-12-05
Μάστιγα η βία κατά των γυναικών στο σύγχρονο κόσμο 16 Χρόνος(ες), 2 Μήνας(ες) πρίν Κarma: 8  
Tην τελευταία διετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί βία

Η βία κατά των γυναικών είναι από τα πλέον μελανά σημεία της σύγχρονης εποχής όσο κι αν υπήρξε πρόοδος στα θέματα ισότητας.
Αντίθετα, το πρόβλημα αυτό δεν έχει εξαλειφθεί και εμφανίζεται σε πολλά και διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των οικονομικών και μορφωτικών επιπέδων.
Η βία κατά των γυναικών δεν μπορεί να είναι δικαιολογημένη και αποδεκτή. Ωστόσο, η κακοποίηση συντηρείται από τη σιωπή της κακοποιημένης, του περίγυρου και «τρέφεται» όταν δεν τιμωρείται ο θύτης είτε επειδή η κακοποίηση δε βγαίνει ποτέ στην επιφάνεια είτε επειδή υπάρχει ντροπή και φόβος από το θύμα.


Μείζον κοινωνικό και δημόσιο πρόβλημα
Από στοιχεία του Κέντρου Κοινωνικής Υποστήριξης Γυναικών (ΚΚΥΓ), που λειτουργεί εδώ και 9 χρόνια στη Θεσσαλονίκη, προκύπτει ότι την τελευταία διετία έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των γυναικών οι οποίες έχουν υποστεί βία και απευθύνθηκαν στο ΚΚΥΓ.
Συγκεκριμένα από το Νοέμβριο του 1998 έως τον Οκτώβριο του 2007 απευθύνθηκαν στο ΚΚΥΓ 1885 άτομα εκ των οποίων το 56,29% ήταν γυναίκες, το 21,7% πολίτες (συγγενείς, φίλοι) και το 22% επαγγελματίες και φορείς που ασχολούνται με τη βία κατά των γυναικών και οι οποίοι ζητούσαν συμβουλές.
Ο αριθμός των γυναικών που υπέστησαν βία και ήρθαν σε επαφή με το ΚΚΥΓ την τελευταία διετία ανήλθε στις 350 ετησίως ενώ κατά τα προηγούμενα έτη ήταν περίπου 250 κάθε χρόνο.
Από τις γυναίκες που έκαναν χρήση των υπηρεσιών του ΚΚΥΓ το 66,9% ήταν έγγαμες, το 55,8% άνεργες, το 26,5% απόφοιτες λυκείου, ο μέσος όρος ηλικίας τους ήταν τα 40,3 έτη και το 79,4% είχε υποστεί βία από το σύζυγο ή το σύντροφό τους.


Ακραία μορφή ανισότητας

Η βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών αποτελεί μια από τις πιο ακραίες μορφές ανισότητας υποστηρίζει η UNICEF και υποστηρίζει πως η εκπαίδευση είναι το κλειδί για την αντιμετώπιση των διακρίσεων και της βίας κατά των κοριτσιών και για την επίτευξη των Αναπτυξιακών Στόχων της Χιλιετίας.

Τα μορφωμένα κορίτσια είναι καλύτερα εφοδιασμένα για να προστατέψουν τους εαυτούς τους από θανατηφόρες ασθένειες όπως το AIDS, είναι περισσότερο πιθανό να γεννήσουν υγιή μωρά που θα επιβιώσουν και θα ενηλικιωθούν, έχουν την τάση να παντρεύονται σε πιο ώριμη ηλικία και να κάνουν λιγότερα παιδιά.

Τρία εκατομμύρια κορίτσια υπόκεινται σε ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων κάθε χρόνο
Σύμφωνα με έκθεση της UNICEF, 3 εκατομμύρια κορίτσια στην υποσαχάρια Αφρική και τη Μέση Ανατολή που υπόκεινται σε ακρωτηριασμό ή αποκοπή των γεννητικών τους οργάνων κάθε χρόνο.
Παρόλα αυτά η έρευνα της UNICEF υποστηρίζει πως με επαρκείς δεσμεύσεις και στήριξη, αυτό το χιλιόχρονο έθιμο θα μπορούσε να εξαλειφθεί μέσα σε μία μόνο γενιά.
Ο ακρωτηριασμός και η αποκοπή των γυναικείων γεννητικών οργάνων είναι μια παραδοσιακή πρακτική που πιστεύεται πως τονίζει την ομορφιά ενός κοριτσιού, την τιμή, την ευκολία να βρει γαμπρό, την κοινωνική θέση και την αγνότητα.
Οι γονείς ενθαρρύνουν αυτό το έθιμο για να προστατεύσουν την τιμή της οικογένειας και το καλύτερο συμφέρον της κοπέλας.
Σε όλες του τις μορφές ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων μπορεί να προκαλέσει δυνατό πόνο, παρατεταμένη αιμορραγία, μόλυνση, στειρότητα και θάνατο.
Πολλά κορίτσια και γυναίκες υποφέρουν σιωπηλά. Εξ αιτίας της ιδιαίτερα προσωπικής φύσης της βλάβης είναι αδύνατο να εκτιμηθεί ο αριθμός των θανάτων.
 
Αναφορά σε συντονιστή   Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να ξέρεις πως σ' αγαπούν επειδή είσαι ο εαυτός σου, ή, σωστότερα ότι σ' αγαπούν παρ' όλο που είσαι ο εαυτός σου...
  Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Πάνε στην αρχή Απάντηση στο θέμα
Powered by FireBoardδείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr