Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Forum

ask4
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Τον ήλιο και τα... μάτια σας (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) επισκέπτες
Πάνε στο τέλος Απάντηση στο θέμα Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Τον ήλιο και τα... μάτια σας
#1023
linaki_rodos (Μέλος)
Moderator
Δημοσιεύσεις: 416
graph
Αποσυνδεδεμένος Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Θύλη Τοποθεσία: ΡΟΔΟΣ Γενέθλια: 1986-12-05
Τον ήλιο και τα... μάτια σας 16 Χρόνος(ες), 1 Μήνας(ες) πρίν Κarma: 8  
Kάθε χρόνο τα σχέδια τους αλλάζουν. Στην χώρα μας αποτελούν αξεσουάρ χειμώνα-καλοκαίρι, καθώς η ηλιοφάνεια κάνει αισθητή την παρουσία της καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Τα γυαλιά ηλίου καλό είναι να αποτελούν σημείο αναφοράς όχι μόνο λόγω εμφάνισης αλλά, κυρίως, για λόγους υγείας.

Το σημαντικότερο είναι να απορροφούν σε ποσοστό 99%-100% την υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στα μάτια.

Οι βλάβες αυτές είναι πολλές και ποικίλες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται φλεγμονές στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού (κερατίτιδες), φλεγμονές στο εσωτερικό των βλεφάρων (επιπεφυκίτιδες), ερυθρίαση των ματιών και σοβαρότερες καταστάσεις, όπως το θόλωμα του φακού του ματιού (καταρράκτης) και η εκφύλιση του κεντρικού σημείου του αμφιβληστροειδούς χιτώνα (εκφύλιση της ωχράς κηλίδας).

«Οι καταστάσεις αυτές, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν μέχρι και τύφλωση», εξηγεί ο κ. Στέφανος Μπαλτατζής, αναπληρωτής καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Τα παιδικά και τα ανοιχτόχρωμα μάτια απαιτούν προστασία ακόμα και στην ανοιξιάτικη συννεφιά. Στις ευάλωτες ομάδες ανήκουν επίσης τα άτομα που υποβλήθηκαν πρόσφατα σε κάποια διαθλαστική χειρουργική επέμβαση, καθώς και οι αθλητές που ασχολούνται με χειμερινά σπορ ή με αθλήματα της θάλασσας.

Ο βαθμός φωτεινότητας των φακών που διαθέτουν τα γυαλιά ηλίου κυμαίνεται από 1 έως 4, με καταλληλότερους για μέσα στην πόλη να θεωρούνται οι φακοί με φωτεινότητα 2 και 3. Ο μεγάλος κίνδυνος, όμως, φαίνεται ότι κρύβεται στα πραγματικά επισφαλή γυαλιά ηλίου που δεν πωλούνται στα εξειδικευμένα οπτικά καταστήματα αλλά από πλανόδιους πωλητές. Εκτιμάται ότι επτά στα δέκα ζευγάρια γυαλιών ηλίου που πωλούνται στη χώρα μας δεν πληρούν τους όρους ασφαλείας.

Τα δύο σημαντικά μειονεκτήματά τους, κατά με τον κ. Στέλιο Μυλόβα, οπτικό και γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Οπτικών- Οπτομετρών , είναι ότι αφ' ενός οι σκελετοί τους ενδέχεται να περιέχουν αλλεργιογόνα ή και καρκινογόνα υλικά όπως το νικέλιο, αφ΄ ετέρου οι φακοί τους αποδεικνύονται συχνά από ελάχιστα απορροφητικοί έως επικίνδυνοι.

Οι καταναλωτές καλό είναι να γνωρίζουν ότι ένα φθηνό ζευγάρι γυαλιών ηλίου μπορεί να προσδίδει στυλ, αλλά δεν παρέχει υποχρεωτικά προστασία από τις ηλιακές ακτίνες. Ένας εμπειρικός, αλλά χρήσιμος, τρόπος για να διαπιστώσει κάποιος την ποιότητα του φακού είναι να τοποθετήσει πίσω από αυτόν ένα σταθερό αντικείμενο. Όταν μετακινήσει ρυθμικά το φακό μπροστά από αυτό, το αντικείμενο θα πρέπει να παραμένει σταθερό και όχι να ακολουθεί τη φορά του φακού.

Γενικά, καλό είναι να αγοράζει κανείς γυαλιά ηλίου από καταστήματα οπτικών και να θυμάται ότι το σύνολο των απορροφητικών γυαλιών ηλίου φέρει ειδικό πιστοποιητικό γνησιότητας, στο οποίο αναγράφεται ο βαθμός φωτεινότητας και τα συστατικά του προϊόντος.

Οι πλαστικοί φακοί, οι «μάσκες» και τα λεγόμενα «γυαλιά καθρέφτες», θεωρούνται εξίσου αξιόπιστες επιλογές, αρκεί να είναι ποιοτικά ελεγμένα και να φέρουν γνήσια υπογραφή ότι κατασκευάσθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΗΓΗ:health.ana-mpa.gr
 
Αναφορά σε συντονιστή   Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
Η μεγαλύτερη ευτυχία στη ζωή είναι να ξέρεις πως σ' αγαπούν επειδή είσαι ο εαυτός σου, ή, σωστότερα ότι σ' αγαπούν παρ' όλο που είσαι ο εαυτός σου...
  Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Πάνε στην αρχή Απάντηση στο θέμα
Powered by FireBoardδείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr