Τις μÎÏες αυτÎÏ‚ άλλος για πεÏισσότεÏο χÏόνο (σαÏάντα μÎÏες), άλλος για λιγότεÏο νηστεÏουμε τηÏώντας τις θÏησκευτικÎÏ‚ μας παÏαδόσεις. Οι Ïίζες του συγκεκÏιμÎνου διατÏÎ¿Ï†Î¹ÎºÎ¿Ï Ï€ÏοτÏπου (αποφυγή Ï„Ïοφών του Î¶Ï‰Î¹ÎºÎ¿Ï Î²Î±ÏƒÎ¹Î»ÎµÎ¯Î¿Ï…) Îχει τις Ïίζες του στην ΑÏχαία Ελλάδα, όπου Ï€Ïώτος ο ΠυθαγόÏας μίλησε για τα πλεονεκτήματα του. ΑÏγότεÏα και άλλες θÏησκείες (Βουδισμός, Ινδουισμός) αναφÎÏθηκαν στις θετικÎÏ‚ επιδÏάσεις του συγκεκÏιμÎνου Ï„Ïόπου διατÏοφής.
Ποιο είναι το κÏÏιο πλεονÎκτημα της νηστείας;
Το μεγάλο διατÏοφικό πλεονÎκτημα της νηστείας είναι η αυξημÎνη κατανάλωση φυτικών ινών. Έτσι, ενώ η μÎση κατανάλωση φυτικών ινών στις αναπτυγμÎνες χώÏες είναι 12-18 γÏαμ. την ημÎÏα με συνιστώμενη ποσότητα τα 25-30γÏαμ. την ημÎÏα, παÏατηÏήθηκε ότι λόγω της αυξημÎνης κατανάλωσης φÏοÏτων, λαχανικών και οσπÏίων φτάνει τα 30-42 γÏαμ. την ημÎÏα. Είναι γνωστό πως οι φυτικÎÏ‚ ίνες μειώνουν τα επίπεδα λιπιδίων και γλυκόζης στο αίμα, συμβάλλουν στην καταπολÎμηση της δυσκοιλιότητας και Ï€Ïοφυλάσσουν από οÏισμÎνες μοÏφÎÏ‚ καÏκίνου.
Με την αυξημÎνη κατανάλωση λαχανικών, φÏοÏτων, ακατÎÏγαστων δημητÏιακών και Î»Î±Î´Î¹Î¿Ï (κυÏίως ελαιολάδου) θωÏακίζουμε τον οÏγανισμό μας με καÏοτίνες (β-καÏοτίνη, λυκοπÎνιο), βιοφλαβονοειδή (κουεÏσιτίνη και λουτεϊνη) και βιταμίνες που είναι γνωστά πλÎον για την αντιοξειδωτική τους δÏάση και την τόνωση του Î±Î½Î¿ÏƒÎ¿Ï€Î¿Î¹Î·Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î¼Î±Ï‚ συστήματος.
Επίσης, η μείωση της κατανάλωσης του κοÏεσμÎνου λίπους που συναντάται σε γαλακτοκομικά Ï€Ïοϊόντα και κÏÎατα και θεωÏείται πλÎον ο κυÏιότεÏος παÏάγοντας κινδÏνου για καÏδιαγγειακά νοσήματα, συγκαταλÎγεται στα σημαντικά πλεονεκτήματα της νηστείας.
Τι συμβαίνει με την Îλλειψη διαφόÏων θÏεπτικών συστατικών που παÏατηÏοÏνται κατά τη νηστεία;
Το ασβÎστιο και ο ψευδάÏγυÏος είναι στοιχεία που θα Ï€ÏÎπει να Ï€ÏοσεχθοÏν κατά τη νηστεία. ΓνωÏίζουμε ότι πεÏισσότεÏο από το 70% του απαιτοÏμενου ασβεστίου ημεÏησίως Ï€ÏοÎÏχεται από τα γαλακτοκομικά Ï€Ïοϊόντα. Το ασβÎστιο συναντάται και σε Ï„ÏοφÎÏ‚ του Ï†Ï…Ï„Î¹ÎºÎ¿Ï Î²Î±ÏƒÎ¹Î»ÎµÎ¯Î¿Ï…, όπως το σπανάκι και τα φασόλια αλλά η πεÏιεκτικότητα σε οξαλικά οξÎα των Ï„Ïοφών αυτών εμποδίζει σημαντικά την αποÏÏόφηση του. Όμως Ï„ÏοφÎÏ‚ όπως το μπÏόκολο, το ταχίνι, τα αμÏγδαλα και το λάχανο Îχουν μικÏή πεÏιεκτικότητα σε οξαλικά οξÎα και συνεπώς το ασβÎστιό τους είναι πιο εÏκολα αποÏÏοφήσιμο.
Η συμβολή του ψευδαÏγÏÏου στο ανοσοποιητικό σÏστημα είναι μεγάλη. Έλλειψη ψευδαÏγÏÏου μειώνει την παÏαγωγή αντισωμάτων, εξασθενώντας το αμυντικό σÏστημα του οÏγανισμοÏ. Η παÏατεταμÎνη νηστεία μποÏεί να δημιουÏγήσει αδυναμία του οÏÎ³Î±Î½Î¹ÏƒÎ¼Î¿Ï Î¼Î±Ï‚ και χÏειάζεται η σÏσταση του ÎµÎ¹Î´Î¹ÎºÎ¿Ï ÎºÎ±Î¸ÏŽÏ‚ το φυτικό βασίλειο δÏσκολα μποÏεί να καλÏψει τις διατÏοφικÎÏ‚ μας απαιτήσεις σε ψευδάÏγυÏο.
Σε οτι αφοÏά τη μειωμÎνη Ï€Ïόσληψη Ï€Ïωτείνης (λόγω της αποφυγής κÏÎατος, γαλακτοκομικών και ψαÏιών), δεν επηÏεάζεται ουσιαστικά το ισοζÏγιο αζώτου του οÏγανισμοÏ, ειδικά όταν γίνεται για μικÏÏŒ χÏονικό διάστημα. Η μη κατανάλωση κÏÎατος όμως σχετίζεται με τη μειωμÎνη Ï€Ïόσληψη σιδήÏου. Είναι γνωστό πως ο σίδηÏος που υπάÏχει στο φυτικό βασίλειο Îχει χαμηλή βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή αποÏÏοφάται σε μικÏÎÏ‚ ποσότητες εξαιτίας οÏισμÎνων συστατικών (Ï€.χ φυτικό οξÏ, τανίνες, οξαλικό οξÏ) που υπάÏχουν στις Ï„ÏοφÎÏ‚ αυτÎÏ‚. Έτσι, για παÏάδειγμα Ï„ÏοφÎÏ‚ όπως τα φασόλια και οι φακÎÏ‚, ενώ πεÏιÎχουν ικανοποιητική ποσότητα σιδήÏου, αυτός είναι ελάχιστα εκμεταλλεÏσιμος από τον οÏγανισμό μας.
Δεν είναι όμως μόνο ο σίδηÏος. Επίσης η βιταμίνη Î’-12 που σχετίζεται με την ανάπτυξη των εÏυθÏοκυττάÏων, Ï€Ïοσλαμβάνεται και αυτή σε μικÏÎÏ‚ ποσότητες γιατί κατά κÏÏιο λόγο βÏίσκεται στο ζωικό βασίλειο. Έτσι για τα στοιχεία αυτά, παÏατηÏοÏνται χαμηλÎÏ‚ συγκεντÏώσεις τους στο αίμα σε παÏατεταμÎνη νηστεία. Συμπτώματα δεν εμφανίζονται απαÏαιτήτως αν δεν υπάÏχει Ï€Ïο νηστείας μειωμÎνη Ï€Ïόσληψή τους ή δεν Îχουμε αυξημÎνες απώλειες σιδήÏου κατά τη διάÏκεια της νηστείας (Ï€.χ. αιμοÏÏαγίες, Îμμηνος ÏÏση).
EιδικότεÏα για τις γυναίκες λοιπόν που νηστεÏουν για μεγάλο χÏονικό διάστημα και για να αποφευχθοÏν η εÏκολη κόπωση, οι ζαλάδες και η αδυναμία, θα Ï€ÏÎπει να καταναλώνονται όσπÏια, δημητÏιακά Ï€ÏÏ‰Î¹Î½Î¿Ï (συνήθως είναι εμπλουτισμÎνα με σίδηÏο), ενώ Ï€Î¿Î»Ï ÎºÎ±Î»Î® πηγή σιδήÏου αποτελοÏν και τα θαλασσινά. Επίσης, θα Ï€ÏÎπει παÏάλληλα να αυξήσουμε την Ï€Ïόσληψη βιταμίνης C που αυξάνει την αποÏÏόφηση σιδήÏου.
Αναμφίβολα λοιπόν η νηστεία όταν γίνεται για μικÏÏŒ χÏονικό διάστημα συμβάλλει Ï€Ïαγματικά στη σωματική μας αποτοξίνωση. ΙδιαίτεÏη Ï€Ïοσοχή και την γνώμη του ÎµÎ¹Î´Î¹ÎºÎ¿Ï Ï‡Ïειαζόμαστε όταν νηστεÏουμε για μεγάλο χÏονικό διάστημα, γιατί στεÏοÏμε από τον οÏγανισμό μας οÏισμÎνα δυσαναπλήÏωτα θÏεπτικά συστατικά που κάτω από οÏισμÎνες Ï€ÏοϋποθÎσεις μποÏεί να αποβεί επικίνδυνο.
|