Οι ημÎÏες του Πάσχα είναι η ιδανική πεÏίοδος για να δοÏμε φίλους και συγγενείς, να απολαÏσουμε την οικογενειακή γαλήνη και φυσικά να φάμε τα ιδιαίτεÏα Πασχαλινά εδÎσματα. Ωστόσο θÎλει Ï€Ïοσοχή ώστε οι διακοπÎÏ‚ μας να μην συνοδευτοÏν με αÏξηση του βάÏους και τελικά με μια επιβαÏημÎνη υγεία.
ΠεÏιοÏιστείτε στο Îνα αβγό κατά το Îθιμο. Το αβγό αποτελεί κατά τη θÏησκευτική μας παÏάδοση την Ï„Ïοφή με την οποία σφÏαγίσαμε το στόμα μας Ï€Ïιν από 40 μÎÏες και η Ï„Ïοφή που το ξανανοίγουμε Ï€Ïος τα ζωικής κατεÏθυνσης Ï„Ïόφιμα Ï„ÏŽÏα. Επειδή όμως Îπεται καταιγισμός ζωικής Ï€ÏωτεÎνης και λίπους ας κÏατήσουμε το μÎÏ„Ïο. Μην υποτιμήσετε τη μαγειÏίτσα. Αποτελεί τον ενδιάμεσο κÏίκο Î¼ÎµÏ„Î±Î¾Ï Ï„Î·Ï‚ νηστείας και της διατÏοφικής 'ασυδοσίας' που ακολουθεί. Î Ïάγματι η σοÏπα με κÏÎας αποτελεί την καλÏτεÏη Ï€Ïοετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κÏÎας και τα Ï€Ïοϊόντα του που στεÏήθηκε όλο το Ï€ÏοηγοÏμενο διάστημα. Συνήθως πεÏιλαμβάνει εντόσθια και συκωταÏιά, φÏÎσκα κÏεμμÏδια, ÏÏζι, αβγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μεÏίδα μαγειÏίτσας αποδίδει μÎχÏι και 560 θεÏμίδες, αλλά με Ï€Î¿Î»Ï Î´Ï…ÏƒÏ„Ï…Ï‡ÏŽÏ‚ μεγάλη πεÏιεκτικότητα σε χοληστεÏόλη. Αν σας ενδιαφÎÏει η χοληστεÏόλη σας αντικαταστήστε το αβγό μόνο με το ασπÏάδι του. Όταν καθίσετε στο πασχαλινό Ï„ÏαπÎζι σκεφτείτε το μÎÏ„Ïο, σκεφτείτε Îξυπνα. ΘεωÏήστε ότι είστε αθλητής που για μεγάλο διάστημα Îμεινε εκτός των αγωνιστικών χώÏων απÏοπόνητος και Ï„ÏŽÏα σας βάλανε να Ï„ÏÎξετε Îναν μαÏαθώνιο. Και δεν Ï€Ïόκειται να τεÏματίσετε και κακό στον οÏγανισμό σας θα κάνετε. Σταδιακά Ï€ÏÎπει να μπείτε στο Ïυθμό των Ï€Ïοπονήσεων ώστε το σώμα σας σιγά-σιγά να ξανάÏθει στην Ï€ÏότεÏη κατάστασή του. Έτσι συμβαίνει και με το στομάχι μας. Το είχαμε σε ξεκοÏÏαση τόσο διάστημα (5-40 μÎÏες) και Ï„ÏŽÏα το βομβαÏδίζουμε με λιπαÏά, Ï€ÏωτεÎνες, πουÏίνες. Είναι λογικό να αντιδÏάσει. Σεβαστείτε λοιπόν το σώμα σας. Ξεκινήστε το γεÏμα σας Ï€Ïώτα με σαλάτα. Αυτό θα σας βοηθήσει κυÏίως να τιθασεÏσετε την οÏμή σας για τη ζωική Ï€ÏωτεÎνη που τόσο στεÏηθήκατε αυτό το διάστημα, κάνοντας σας να χοÏτάστε πιο εÏκολα. ΠαÏάλληλα, οι σαλάτες είναι εξαιÏετικÎÏ‚ πηγÎÏ‚ διαιτητικών ινών, συμβάλλοντας στην καλή λειτουÏγία του εντÎÏου και παÏάλληλα καλίου, ενός ηλεκτÏολÏτη που εξισοÏÏοπεί την μεγάλη Ï€Ïόσληψη του ανταγωνιστή νατÏίου που βÏίσκεται στο κÏÎας, συμβάλλοντας Îτσι στην καλÏτεÏη διατήÏηση της ηλεκτÏολυτικής ισοÏÏοπίας. Μην ξεχνάτε ότι τα λαχανικά μειώνουν την αποÏÏόφηση της διαιτητικής χοληστεÏόλης εξ’ αιτίας τόσο της πεÏιεκτικότητάς του σε διαιτητικÎÏ‚ ίνες όσο και σε φυτοστεÏόλες. Μη διστάσετε να φάτε ÏÏζι, μακαÏόνια ή ψωμί μαζί με το κÏÎας. Αυτό μας χοÏταίνει και συνεπώς μειώνει τις πιθανότητες να υπεÏκαταναλώσουμε κÏÎας και παÏάλληλα συμβάλλει στη δημιουÏγία ενός ισοÏÏοπημÎνου, από άποψης μακÏοθÏεπτικων συστατικών πιάτου. Î Ïοτιμήστε το κατσικάκι από το αÏνάκι καθώς Îχει μικÏότεÏη πεÏιεκτικότητα σε κοÏεσμÎνα λιπαÏά. Το αÏνάκι γάλακτος είναι Ï€Î¿Î»Ï Ï„ÏυφεÏÏŒ, γιατί είναι φτωχότεÏο από το αÏνί (από 3 μηνών μÎχÏι 1 Îτους) σε Ï€ÏωτεÎνες και πλουσιότεÏο σε λίπος. Το λίπος του βÏίσκεται κÏυμμÎνο ενδομυϊκά, γι' αυτό και είναι δÏσκολο να αφαιÏεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια του ζώου είναι το μποÏτι και η σÎλα. Ριγανήστε από το Ï€ÏοηγοÏμενο βÏάδυ το κÏÎας καθώς Îχει βÏεθεί ότι η Ïίγανη μειώνει την παÏαγωγή των επικίνδυνων νιτÏοζαμινών που παÏάγονται στο κÏÎας και σχετίζονται με καÏκινογÎνεση. Επίσης Ï€Ïοτιμήστε τα ψητά και όχι στα κάÏβουνα καθώς και αυτά σχετίζονται με υψηλότεÏα ποσοστά καÏκινογÎνεσης. Î Ïοτιμήστε το κÏασί ως συνοδευτικό, αντί για μπÏÏα, καθώς πεÏιÎχει πεÏισσότεÏα αντιοξειδωτικά συστατικά και Ï€Ïοάγει την υγεία μας. Μία φÎτα τσουÏÎκι πεÏιÎχει πεÏίπου 80 θεÏμίδες και αποτελεί Îνα εξαιÏετικό γλÏκισμα αντί άλλων πεÏισσότεÏο θεÏμιδογόνων γλυκισμάτων. ΚÏατήστε απλά το μÎÏ„Ïο. ΣτÏψτε άφθονο λεμόνι στο κÏÎας καθώς Îχει όχι μόνο πολλά αντιοξειδωτικά συστατικά, αλλά και η βιταμίνη C που πεÏιÎχει αυξάνει την αποÏÏόφηση του σιδήÏου.
|