Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Forum

ask4
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Οδηγοί: καφεΐνη ή υπνάκος; (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) επισκέπτες
Πάνε στο τέλος Απάντηση στο θέμα Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Οδηγοί: καφεΐνη ή υπνάκος;
#174
Mastery (Διαχειριστής)
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 370
graphgraph
Σε σύνδεση Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Αρρεν ask4 sotospez@hotmail.com Τοποθεσία: Ρόδος Γενέθλια: 1980-08-17
Οδηγοί: καφεΐνη ή υπνάκος; 16 Χρόνος(ες), 4 Μήνας(ες) πρίν Κarma: 8  
Οδηγοί που νυστάζουν την ώρα της οδήγησης μπορούν να «συνέλθουν» με μια κούπα καφέ ή με έναν υπνάκο. Η καλύτερη επιλογή όμως ίσως να εξαρτάται από την ηλικία τους, σύμφωνα με μια μελέτη. Η διαφορά, διαπίστωσαν οι ερευνητές, φαίνεται να είναι ότι οι νεότεροι οδηγοί κερδίζουν περισσότερα από τον ύπνο απ’ ότι οι μεσήλικες.

Σε μελέτη 24 οδηγών 20 ή 40 χρονών, οι ερευνητές βρήκαν ότι οι δύο ηλικιακές ομάδες ωφελούνταν παρομοίως από ένα σοκ καφεΐνης κατά τη διάρκεια ενός τεστ οδήγησης αργά τη νύχτα. Ενας υπνάκος 30 λεπτών ήταν επίσης υποβοηθητικός, αλλά σημαντικά περισσότερο αποτελεσματικός για τους νεότερους οδηγούς.

Η δρ Patricia Sagaspe και οι συνεργάτες της στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux στη Γαλλία αναφέρουν τα ευρήματά τους στο ιατρικό περιοδικό Sleep. Για τη μελέτη, οι ερευνητές υποχρέωσαν τους συμμετέχοντες να περάσουν τέσσερα τεστ οδήγησης σε εθνική οδό με τουλάχιστον μια εβδομάδα απόσταση μεταξύ τους. Στο ένα τεστ οδήγησαν επί 1,5 ώρα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στα άλλα τρία τεστ, οδήγησαν μεταξύ 2 π.μ. και 3.30 π.μ. –μία φορά ύστερα από 30 λεπτά ύπνο, μία φορά ύστερα από μια κούπα καφέ και μία φορά έπειτα από μια κούπα αποκαφεϊνομένο καφέ.

Τα αποτελέσματα

Σε σύγκριση με την οδήγηση με καφέ χωρίς καφεΐνη, οδηγοί όλων των ηλικιών λειτούργησαν καλύτερα όταν είχαν καφέ με καφεΐνη ή ύπνο – με μικρότερη πιθανότητα να αφήσουν το αυτοκίνητό τους να πατήσει διαχωριστική λωρίδα κατά τη διάρκεια οδήγησης αργά το βράδυ. Κάθε οδηγός συνοδευόταν από διδάσκαλο οδήγησης, ο οποίος θα μπορούσε να αναλάβει τον έλεγχο του αυτοκινήτου σε περίπτωση ανάγκης.

Ωστόσο, ενώ ο καφές ήταν το ίδιο αποτελεσματικός για τους πιο ηλικιωμένους οδηγούς όσο και για τους νεότερους, ο ύπνος δεν ήταν. Γενικώς, η μελέτη βρήκε ότι οι νεότεροι συμμετέχοντες στη μελέτη είχαν την τάση να έχουν βαθύτερο ύπνο, ο οποίος ίσως έκανε τον ύπνο τους πιο «αναστηλωτικό». Επιπροσθέτως, η έρευνα δείχνει ότι καθώς τα άτομα γηράσκουν, δείχνουν λιγότερη απόκριση στην «πίεση ύπνου» – η τάση του σώματος να μπορεί να συλλάβει μερικά Ζ εάν έχουν μείνει άγρυπνα πολύ αργά. Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι μεσήλικες οδηγοί ωφελούντο λιγότερο από ένα γρήγορο ύπνο, σύμφωνα με τον δρα Pierre Philip, τον παλαιό ερευνητή στη μελέτη.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τα άτομα να μην οδηγούν καθόλου όταν είναι κουρασμένα. Αλλά εάν είναι αναγκαίο να οδηγήσουν, τα νέα ευρήματα συνιστούν στους νυσταλέους οδηγούν να λάβουν υπόψη την ηλικία τους όταν επιλέγουν να οδηγήσουν – αν και φυσικά τα άτομα διαφέρουν στις φυσιολογικές αποκρίσεις τους. «Εάν είστε 20, ο καφές ή ο ύπνος είναι ΟΚ, ακόμα και αν μερικά άτομα είναι καλύτεροι “ανταποκριτές” στον καφέ και άλλοι είναι καλύτεροι “ανταποκριτές” ύπνου», είπε ο Philip. Από την άλλη πλευρά πρόσθεσε «εάν είστε πάνω από τα 40, πολύ πιθανόν ο καφές να είναι καλύτερος για σας από έναν υπνάκο, ενδεχομένως επειδή η πίεση του ύπνου ελαττώνεται με την ηλικία και δεν μπορείτε να ωφεληθείτε από τις επιδράσεις του».

Πηγη: http://news.kathimerini.gr
 
Αναφορά σε συντονιστή   Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
  Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Πάνε στην αρχή Απάντηση στο θέμα
Powered by FireBoardδείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr