Loading...
ΑΡΧΙΚΗ arrow Forum

ask4
Γεια χαρά, Επισκέπτης
Παρακαλώ Σύνδεση ή Εγγραφή.    Χάσατε τον κωδικό σας;
Δίδυμο-κλειδί στο γρίφο της λευχαιμίας (1 μέλος/η είναι εδώ) (1) επισκέπτες
Πάνε στο τέλος Απάντηση στο θέμα Αγαπημένο/α: 0
ΘΕΜΑ: Δίδυμο-κλειδί στο γρίφο της λευχαιμίας
#277
Mastery (Διαχειριστής)
Διαχειριστής
Δημοσιεύσεις: 370
graphgraph
Σε σύνδεση Προβολή Προφίλ Μέλους
Φύλο: Αρρεν ask4 sotospez@hotmail.com Τοποθεσία: Ρόδος Γενέθλια: 1980-08-17
Δίδυμο-κλειδί στο γρίφο της λευχαιμίας 16 Χρόνος(ες), 3 Μήνας(ες) πρίν Κarma: 8  
Μια σπάνια περίπτωση, κατά την οποία ένα κοριτσάκι πάσχει από λευχαιμία ενώ η δίδυμη μονοζυγωτική αδερφή της είναι καλά, οδήγησε στην ανακάλυψη των βλαστοκυττάρων που οδηγούν στην πιο συνηθισμένη μορφή τής παιδικής λευχαιμίας. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι πλέον ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση της νόσου.

Τα δίδυμα κοριτσάκια που ζουν στη Βρετανία, η μικρή Ολίβια και η αδελφή της Ιζαμπέλα, αν και ολόιδιες ζουν μια τελείως διαφορετική ζωή. Η πρώτη εμφάνισε λευχαιμία, όμως η δεύτερη είναι υγιής.

Και τα δυο κορίτσια είχαν την ατυχία να φέρουν μια μετάλλαξη στα κύτταρα του μυελού των οστών. Στην Ολίβια όμως κάποιος ιός ή κάποια μόλυνση πυροδότησε την εμφάνιση λεμφοβλαστικής λευχαιμίας, όταν η μικρή ήταν στην ηλικία των δύο ετών. Ο μυελός των οστών αποδέσμευσε τα "επιθετικά" κύτταρα στο αίμα της, προκαλώντας την ασθένεια.

Όσο για την Ιζαμπέλα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εάν δεν εμφανίσει καρκίνο μέχρι την εφηβεία της, τότε πιθανότατα τα προ-καρκινικά κύτταρα θα εξαφανιστούν από τον οργανισμό της.

Εκτιμάται ότι το 1% του πληθυσμού γεννιέται με την επικίνδυνη μετάλλαξη, όμως μόλις το 1% αυτών των παιδιών θα δεχθεί αυτό το τυχαίο χτύπημα, που συνδυαστικά θα τα οδηγήσει στην αρρώστια. Η αντιμετώπιση της γίνεται με ισχυρή χημειοθεραπεία η οποία συχνά έχει σοβαρές παρενέργειες, όπως στην περίπτωση της Ολίβια που εχει χάσει για το λόγο αυτό την όραση από το ένα της μάτι.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι οι δύο διαφορετικές πορείες της νόσου στις δίδυμες θα τους αποκαλύψουν πολλά.

Η στενή παρακολούθηση των κοριτσιών και η σύγκριση του αίματος τους θα βοηθήσει τους ερευνητές να ανακαλύψουν την "αχίλλειο πτέρνα" της λευχαιμίας. Μέσα από την ανάλυση των στοιχείων ευελπιστούν να αναπτύξουν τεστ για πρόβλεψη της μετάστασης της νόσου (ώστε να μην υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία παιδιά που δεν τη χρειάζονται), αλλά και αποτελεσματικές στοχευμένες θεραπείες που ίσως επεκταθούν και σε άλλες μορφές καρκίνου.



Πηγη : http://news.ert.gr
 
Αναφορά σε συντονιστή   Σημειώθηκε Σημειώθηκε  
 
  Πρέπει να είστε εγγεγραμμένο μέλος του φόρουμ για να κάνετε μια δημοσίευση.
Πάνε στην αρχή Απάντηση στο θέμα
Powered by FireBoardδείτε τις τελευταίες δημοσιεύσεις στην επιφάνεια εργασίας σας
JoomlaWatch Stats 1.2.9 by Matej Koval
Design by RocketTheme - Edit by ask4 Team - Hosting By www.mastery.gr